Politika & Kriminal

Dugo nismo vidjeli nešto ovako senzacionalno kao istup načelnika Nerežišća koji brani Kuščevića

Medijima je poslao iscrpno priopćenje u kojem ljude poziva da dođu u Nerežišća i uvjere se kako su 'transparentni'

FOTO: N1¸/Screenshot

Nakon što je Telegram saznao da ministar uprave Lovro Kuščević nije upisao najmanje dva objekta na svojim parcelama u katastar, a za što mu prijete i novčane kazne, on i njegova imovina našli su se pod povećalom drugih kolega, javnosti, ali i USKOK-a.

Posljednična medijska opsada Brača i Nerežišća koja je iznijedrila još nekoliko priča o Kuščevićevim pašnjacima koji postaju skupa građevinska područja naljutila je HDZ-ova načelnika Općine Nerežišća, Svemira Obilinovića, koji je na toj funkciji nasljedio Kuščevića 2015. kada je ovaj postao ministar graditeljstva.

“S namjerom ispravljanja negativnog medijskog izvještavanja o Općini Nerežišća, a u kontekstu tekstova i priloga vezanih uz ministra uprave Lovru Kuščevića, želimo uputiti jasnu poruku kako su izmjene plana i sve promjene namjene zemljišta napravljene isključivo u cilju razvoja naše Općine i usmjerenju k turizmu kao strateškoj grani za razvoj naše općine, ne zaboravljajući pritom na stvaranje pretpostavki za razvoj gospodarstva i poljoprivrede (prvenstveno OPG-ova)”, započinje priopćenje Obilinović.

‘Svi su dobili što su htjeli’

U nastavku tvrdi kako je svima pod jednakim uvjetima udovoljeno zahtjevu za prenamjenu zemljišta, ukoliko nije bila zakonskih prepreka, te pojašnjava kako izrada i promjena prostornog plana lokalne razine nije samo na Općinskom vijeću, već i na nizu drugih institucija koje međusobno surađuju. Na taj način Obilinović je želio obraniti ministra za čijeg je mandata kao načelnika Nerežišća prostorni plan mijenjan dva puta, a od čega je kasnije profitirao i sam Kuščević. On cijelo vrijeme tvrdi da je se od izmjena protornog plana izuzeo 2011. i to prepustio Obilinoviću.

“Napominjemo kako općinski načelnik ne odlučuje u proceduri donošenja prostornog plana osim kao administrativna podrška Općinskom vijeću, kad se formalno utvrđuje prijedlog plana za javnu raspravu te kasnije kod prihvaćanja izvješća s javne rasprave i utvrđivanja konačnog prijedloga prostornog plana”, tvrdi Obilinović i dodaje kako je riječ o izuzetno dugotrajnoj i transparentnoj proceduri. Na kraju je medije prozvao za, pazite sada, negativno izvještavanje koje ide u smjeru politizacije dobrih odluka Općinskog vijeća i šteti turizmu tog kraja.

“Ne upuštamo se u političke borbe, ali ne želimo biti proglašeni bez temelja i ikakvih činjenica Općinom u kojoj se rade malverzacije. Jer to nije istina. Ponosni smo razvojem općine i racionalnim razvojem. Pozivamo Vas da posjetite Nerežišća i uvjerite se i sami kako općinu vodimo razvojno i transparentno” završava Obilinović koji je i sam nedavno bio pod povećalom kada je Index otkrio da POS-ov stan iznajmljuje turistima. Inače Obilinović je taj stan dobio dok je načelnik Nerežišća bio upravo Lovro Kuščević.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu