Politika & Kriminal

Razotkriven najveći Kuščevićev skandal sa zemljištima: firme njegovog savjetnika došle su do 166.641 kvadrata

Od izmjena prostornog plana Nerežišća, najviše je profitirala off-shore hobotnica povezana s glavnim savjetnikom ministra

FOTO: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Tijekom mandata Lovre Kuščevića na čelu bračke općine Nerežišća, ogromne količine vrijednog zemljišta završile su u rukama off-shore kompanija, a kompleksna mreža malteških tvrtki čvrsto je povezana s trenutnim djelatnikom Ministarstva uprave i glavnim savjetnikom ministra Kuščevića.

Po istom modelu kojim je sebi legalizirao kuću, investitorima koji su po Braču kupovali zemljišta van građevinskih zona, Kuščević je izmjenama Prostornog plana omogućio milijunsku zaradu na nekadašnjim pašnjacima i kršu, na kojima im je naknadno dozvoljena gradnja.

U dosad najozbiljnijem skandalu ministra Kuščevića, izmjenama prostornog plana kojima je vlastitu štalu pretvorio u kuću, također su značajno profitirali investitori skriveni iza off-shore kompanija registriranih na Malti. Poslovne knjige njihovih hrvatskih podružnica, prijavljenih na istoj adresi u Splitu, iskazuju ukupnu vrijednost zemljišta od 280 milijuna kuna na raznim hrvatskim otocima, od čega na bračku općinu Nerežišća otpada najmanje 166 tisuća kvadrata.

Željko Holik bio je na sjednici kada se donosio novi prostorni plan

Kuščevićev današnji savjetnik u Ministarstvu, Željko Holik, bio je direktor hrvatskih podružnica u vlasništvu iste malteške mreže off-shoreova, a njegovo ime pojavilo se u velikom svjetskom skandalu Paradise Papers 2017. godine, kada je razotkriven dio svjetske mreže suspektnih off-shore kompanija. Kao direktor i dioničar, kroz iznimno kompleksne odnose kompanija na Malti, Holik je godinama u bliskim partnerskim odnosima s formalnim vlasnicima vrijednog zemljišta.

Upravo kroz izmjene prostornog plana koje općina Nerežišća donosi 2015. za mandata Lovre Kuščevića, bračko zemljište postaje iznimno vrijedno, a spomenute kompanije za mandata direktora Holika 2015. u poslovne knjige dodaju stotine milijuna kuna zemlje. Osim toga, ekskluzivno otkriva Telegram, Željko Holik sjedio je na ključnoj sjednici općine Nerežišća, na kojoj je izglasana promjena prostornog plana.

Načelnik Kuščević godinama je lobirao za prenamjenu zemljišta

Općinsko vijeće Nerežišća sastaje se 20. studenog 2014., a na njemu načelnik Kuščević izvještava o potpisanim ugovorima općine i tvrtke Medis Investment d.o.o., koja je, kaže, spremna na ulaganja. Na upit jednog od vijećnika je li moguće utvrditi ozbiljnost navedenog investitora, Kuščević odgovara kako je dosad održao desetke sastanaka s njima, uključujući posjete sličnim projektima u Austriji i Švicarskoj, te kako je riječ o ozbiljnoj tvrtki.

Nakon višegodišnjeg rada i lobiranja, 30. srpnja 2015. općina Nerežišća održava sjednicu Općinskog vijeća na kojoj donose novi prostorni plan. Prema dostupnim zapisnicima, na sjednici se u svojstvu direktora tvrtke Medis Investments pojavljuje Željko Holik. Iako to zapisnik ne spominje, u tom trenutku Holik je direktor još nekoliko tvrtki, između ostalog Impunitus d.o.o. i Perago d.o.o., koje će kasnije sudjelovati u zamršenoj zemljišno-ulagačkoj hobotnici koja obuhvaća Karibe, Maltu i Brač.

Kada su počele razgranate veze Lovre Kuščevića i Željka Holika

Svoje vrijedne parcele na Braču te tvrtke danas oglašavaju na internetu, a u uputama za investitore pozivaju se upravo na izmjene prostornog plana od 30. srpnja 2015., kojim je omogućena djelomična izgradnja na poljoprivrednim zemljištu. U zbilja nevjerojatnom potezu, investitore se također upozorava da je, u slučaju kupnje, obvezno izgraditi i poljoprivredni objekt (“farming house”), po istom modelu po kojem je Kuščević svoju štalu pretvorio u kuću.

Iako će kasnije ustvrditi da s prostornim planom nema veze, na ključnoj sjednici bio je i načelnik Lovro Kuščević, koji je prostorni plan aktivno gurao od 2013. godine. Između ostalog, na sjednici održanoj 12. studenog 2013, stoji: “općinski načelnik je upoznao nazočne s potrebom pokretanja postupka izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja”. Otprilike u isto vrijeme, počinju razgranate veze Lovre Kuščevića i Željka Holika.

Kuščević je obećao javni novac za izgradnju infrastrukture

Kroz niz medijskih istupa, načelnik Kuščević gura dubiozan projekt revolucionarnog centra za liječenje najtežih oblika tumora, Brač Medical City, za koji je ustvrdio da će biti među najboljima na svijetu. Projekt, detaljno ishvaljen u medijima te 2013. godine, otoku je trebao donijeti stotine milijuna eura i barem tisuću radnih mjesta (vrijednost ulaganja i broj radnih mjesta mijenjat će se iz objave u objavu).

Kao tvrtka iza projekta navodi se Medis Investments, a Kuščević obećava javni novac za izgradnju potrebne infrastrukture poput kanalizacije, struje i pristupnih cesta. U zajedničkim medijskim nastupima Kuščević i Holik hvale projekt kao ključan za razvoj otoka. Medis Investments tada je još u vlasništvu istoimene offshore tvrtke s Kariba, za koju Holik 2015. tvrdi da financira sve.

“Sredstva za razvoj projekta prikupljaju se fondovski, a osigurava ih naša tvrtka osnivač Medis Investments Ltd. iz Nevisa”, kazao je za Jutarnji list. Međutim, karipska tvrtka ubrzo je izgubila interes za revolucionarno zdravstvo u Nerežišću – hrvatska podružnica 2016. prelazi u vlasništvo tvrtke CLH Malta United. S tom malteškom kompanijom Holika veže čitav niz projekata i kompanija, uglavnom po istom modelu: Holik djeluje kao direktor, a CLH Malta United kao vlasnik ili suvlasnik, na adresi Mihovilova Širina 13 u Splitu.

Komplicirana mreža off-shore kompanija na Malti

Osim u Medis Investmentu, ovaj format suradnje ostvarili su u poduzećima Impunitus d.o.o., Conquiro d.o.o., Aesculus d.o.o. i Perago d.o.o. Prema informacijama objavljenima u Paradise Papersima, istraživačkom radu koji je javno objavio podatke o off-shore kompanijama, vlasnik CLH Malta Uniteda je druga offshore kompanija u istoj zemlji, Croatian Land Holdings Plc.
Za nju nema dostupnih podataka, a sam Holik direktor je u drugoj malteškoj tvrtki, Moapa Ltd.

Mreža kompanija tu se dodatno komplicira. Preko tvrtke Moapa, Holik je povezan s Wilhemusom Adrianusom Woestenburgom, koji pak ima veze s 330 off-shore kompanija registriranih na Malti. Prema dostupnim informacijama, Woestenburg se trenutno navodi kao direktor hrvatskih firmi koje je nekad vodio Holik. U poreznim oazama poput Malte, nije neuobičajeno korištenje usluga profesionalnih menadžera ili odvjetnika, koji vrše usluge zastupanja za brojne kompanije i njihove lokalne podružnice, posebno kada se vlasnik želi prikriti.

Tijekom ključne 2015. godine, dvije kompanije pod Holikovim vodstvom obogatit će svoje bilance. Medis Investments 2013. nema zemljišta u vlasništvu, 2014. iskazuje 64 milijuna kuna zemljišta u bilanci, a 2015., u godini u kojoj dolazi do izmjene plana, 225 milijuna kuna zemljišta. Impunitus d.o.o u poslovnim knjigama 2014. godine iskazuje 66 milijuna kuna zemljišta, iduće godine 84 milijuna kuna. Te dvije kompanije uskoro će se spojiti s Peragom, još jednom tvrtkom iz Mihovilove Širine 13 kojoj je Holik bio na čelu, pa će Perago raspolagati s gotovo 300 milijuna kuna zemljišta.

Čovjek iz međunarodne afere ušao je u hrvatsku javnu upravu

Na nedavni upit Indexa, današnji načelnik Nerežišća Svemir Obilinović potvrdio je da je projekt Brač Medical Citya s Medis Investmentsa prešao na Perago. Holik se 2017. povlači s mjesta direktora hrvatskih podružnica, ali njegovi točni odnosi s partnerima na Malti ne mogu se utvrditi bez međunarodne istrage. Znakovito je što ih je u nekoliko navrata sasvim drugačije predstavljao: za projekte na Braču prvu su bili zainteresirani švicarski ulagači bliski zdravstvenoj industriji, zatim fond s Kariba, a sada je riječ o malteškim investitorima. Tko uistinu stoji iza CLH Malta i Croatia Land Hodlings Plc., ne možemo utvrditi.

Ubrzo nakon toga Holik stupa u javnu upravu. S obzirom na pojavljivanje u skandalu Paradise Papers, i duboke odnose s nizom off-shore kompanija, Hulikov ulazak u javnu upravu otvara niz sigurnosnih pitanja – posebno jer je incijalno bio zaposlen u MInistarstvu unutarnjih poslova, nakon čega je prešao na u Ministarsvo uprave, na mjesto glavnog savjetnika Lovre Kuščevića.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu