Politika & Kriminal

Ekskluziv: Ministarstvo zdravstva isplatilo 4,7 milijuna kuna poslovnom partneru Kujundžićevih

Tvrtka Nevena Mrkše osnovana je dva mjeseca nakon što je Kujundžić postao ministar i odmah je počela surađivati s državnim bolnicama

U posljednje dvije godine, iz proračuna Ministarstva zdravstva isplaćeno je 4,7 milijuna kuna prvom susjedu i nekadašnjem poslovnom partneru obitelji Kujundžić, otkriva Telegram. Do milijunskih isplata tvrtki Smart Medical d.o.o. Nevena Mrkše došlo je za mandata ministra Kujundžića, u 2018. i 2019. godini.

Tvrtka Smart Medical osnovana je početkom prosinca 2016., manje od dva mjeseca nakon što je Milan Kujundžić stupio na dužnost. Prije toga, do 2016., Neven Mrkša imao je firmu koja se bavila iznajmljivanjem plovila, a s obitelji Kujundžić veže ga višegodišnje poznanstvo i brojni poslovi s nekretninama, kao i ranije optužbe za pogodovanje.

Pokušali smo kontaktirati ministra kako bi pojasnio pod kojim je okolnostima novoosnovana tvrtka čovjeka s kojim ga se godinama povezuje počela prodavati medicinsku opremu državnim bolnicama, no do zaključenja ovog teksta nije nam odgovorio.

U 2018. više od 50 posto prihoda je bilo od države

Prema dostupnim informacijama, tvrtka Smart Medical bavi se trgovinom farmaceutskih proizvoda i zastupnik je, između ostalog, poznatog njemačkog proizvođača uređaja za endoskopiju. Tek osnovana firma odmah je započela unosnu suradnju s državom.

U 2018. godini iz proračuna je preko Ministarstva zdravstva dobila 1.125.653 kuna, što je činilo više od 50 posto ukupnih prihoda tvrtke. U 2019. dobila je znatno više, 3.556.047 kuna, a ukupni prihodi tvrtke u toj godini još nisu objavljeni.

Prema službenim podacima, Smart Medical je nabavljao proizvode bolnicama u vlasništvu države: KB Dubrava, KBC Split, KBC Osijek, KB Merkur, KBC Rijeka i KBC Sestre Milosrdnice.

Nedokazane optužbe za pogodovanje prije 10 godina

Dok je prije desetak godina bio ravnatelj KB Dubrava, Milan Kujundžić našao se pod optužbama za namještanje poslova tadašnjoj tvrtki Nevena Mrkše. U to vrijeme, njihove su supruge zajedno gradile urbane vile, a tvrtka u kojoj je radio Neven Mrkša dobivala je milijunske poslove od KB Dubrava.

No, optužbe nikad nisu dokazane. Kujundžić ih je odlučno demantirao, ali je potvrdio zajedničke poslove s nekretninama. “Točno je da moja žena ima firmu te da je sa Snježanom Mrkšom kupila zemljište u Gračanima na kojem se grade dvije kuće”, izjavio je tada.

Zajedno su gradili sporne vile u Markuševcu

Zanimljivo, Tatjana Kujundžić i Snježana Mrkša gradile su upravo one kuće u Markuševcu, koje će se ovih dana naći u središtu afere koju je otkrio Telegram. Kao što smo pisali, jednu od dvije kuće Kujundžići su kupili od tvrtke Tatjane Kujundžić za 100.000 eura, kada ju je banka procjenjivala na 316.000 eura.

Drugu kuću otkupila je obitelj Mrkša, također od Zidnog vrta d.o.o., tvrtke Tatjane Kujundžić. Kada se 2005. godine kretalo u projekt, zemljište za buduće vile otkupili su tvrtka Zidni vrt i Neven Mrkša zajedno, za 120 tisuća eura. Vile su gradili za prodaju, no ministar je ovih dana nekoliko puta ustvrdio kako zbog krize koja je nastupila nisu uspjeli naći kupce pa su ih osobno otkupili od tvrtke Zidni vrt.

Od Kujundžića otkupili apartman na Pagu

Zajedno su također 2007. uzeli kredit u Nava banci. Nakon što su luksuzne vile završene, Jutarnji je pisao kako se stanovi u njima oglašavaju preko agencija za nekretnine, za cijenu od 500.000 eura po stanu. Obitelj Kujundžić svoju je nekretninu otkupila za 100.000 eura.

Prema javnim istupima, Milan Kujundžić i Neven Mrkša poznaju se najmanje 27 godina. “Živjeli smo u istoj zgradi”, kazao je Kujundžić u izjavi iz 2008.. Obitelj Mrkša pojavljuje se i u priči s apartmanima na Pagu. Njihovi su sinovi od Kujundžića otkupili jedan od paških apartmana.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu