Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ekskluziv: Vlada je raspisala natječaj za razvoj lokalnih zajednica. Od 20 milijuna kuna, 17 i pol dobila je Crkva

Udruga 'Žena Vukovar' koja brine o starijima i zlostavljanima je odbijena, a sve škole, vrtići i muzeji ukupno su dobili 2,5 milijuna

FOTO: Pixsell/Tomislav Metelko

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU od 2017. redovito provodi projekt Program ulaganja u zajednicu koji komuniciraju kao “sufinanciranje ulaganja u infrastrukturu”. Premda pri raspisivanju natječaja ističu kako njihov program “odražava potrebe šire lokalne zajednice za ulaganje u građevine javne namjene s utjecajem na širu zajednicu”, Telegram je bio otkrio kako se nekako uvijek dogodi da većinu nemalih sredstava uvijek dodijele Crkvi.

Nakon što smo u prosincu objavili rezultate dosadašnjih natječaja, dugo smo pokušavali doznati kako je završio lanjski, za 2019. godinu. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU konačno se oglasilo i, ponovno, glavnina od 20 milijuna kuna pripala je župama.

Škole, vrtići i muzeji dobili samo 12 % iznosa

Slično je bilo i ranije: 18 milijuna kuna sufinanciranja iz natječaja 2017. i 2018. tako je otišlo za gradnju, obnovu i rekonstrukciju vjerskih objekata, ali i za primjerice elektrifikaciju crkvenih zvona, izgradnju ispovjedaonice ili nabavku razglasa. To i ne čudi, s obzirom na to da prema propozicijama natječaja najviše bodova (deset) može dobiti samo prijavljeni projekt koji pridonosi zadovoljenju vjerskih potreba.

Ta praksa pomaganja vjerskih zajednica javnim novcem nastavljena je i lani pa od sveukupno 204 sufinanciranih prijava samo 24 nisu bili projekti vjerskih zajednica, većinom katoličkih župa. Od 20 milijuna kuna crkvama je otišlo 17 i pol. Projektima koje su prijavile škole, vrtići, muzeji i domovi zdravlja dodijeljeno je pak svega 12 posto dostupnog iznosa – 2.556.000,00 kuna.

Mijenjaju se bojleri, rasvjeta, popravlja stolarija…

Župa pohoda Blažena Djevice Marije u Šandrovcu tako je dobila 50.000 kuna za stolariju za župnu kuću i elektrifikaciju i obnovu zvona. Župi sv. Martina biskupa u Velikoj Trnovitici također je iskoristila priliku da promjeni vanjsku stolariju. No uz nju namjeravaju promijeniti i ulazna vrata i bojler u uredu. Za to su dobili 40.000 kuna. U katedrali sv. Vida nastavit će se radovi na obnovi namještaja za što im treba 120.000 kuna.

Projektu ugradnje novog vitraja i zamjene stolarija u crkvi Presvetog Trojstva u Ernestinovu država je dodijelila 100.000 kuna. Na obnovu ograde oko crkve i župnog stana sv. Ilije Proroka u Velikoj Kopanici otići će 200.000 kuna. Župi sv. Agneze u Medulinu građani će pak s 200.000 kuna sufinancirati unutarnje i vanjsko osvjetljenje, a dat će i 80.000 kuna za uređenje klupa u crkvi sv. Mihaela Arkanđela u Donjem Miholjcu.

S druge strane osnovna škola Mate Lovraka u Velikim Grđevcima dobila je tek 100.000 kuna za prenamjenu tavanskog prostora u knjižnicu i informatičku radionicu, a dječji vrtić Bubamara u Ližnjanu tek 16.051 kunu za obnovu zgrade.

 

Telegram je popis tražio još lani

Kako smo ranije izvještavali, program koji uvelike ide na ruku vjerskim zajednicama pokrenut je svega nekoliko mjeseci nakon što se u siječnju 2017. tadašnja ministrica Gabrijela Žalac u Đakovu susrela s đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem koji joj se pritom požalio da nedostaje natječaja na koje bi se Katolička crkva mogla javiti. Uz to, otkrili smo i kako se velik broj župa iste godine ili godinu kasnije javljao i na slične natječaje ministarstava kulture za iste ili slične radove na njihovim objektima. Uz sve to župama za obnovu objekata redovno pomažu i gradovi, općine i županije.

Ministricu Žalac nakon niza skandala u međuvremenu je zamijenio Marko Pavić kojeg smo još lani u prosincu zatražili odgovor na pitanje jesu li i 2019. bili široke ruke prema župama u sklopu programa Ulaganja u zajednicu.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja tada su nam odgovorili kako je „natječaj i dalje u tijeku“ iako je Telegram ranije dobio pisanu potvrdu dvoje dobitnika sufinanciranja da su s Ministarstvom već potpisali ugovore o dodjeli sredstava. Upite smo od tada slali još nekoliko puta, ali na njih nikada nije stigao odgovor. Listu su na kraju objavili na svojim stranicama bez da su nas obavijestili.

Odbili udrugu iz Vukovara

U sjeni borbe protiv koronavirusa, Ministarstvo je na svojim je stranicama i ove godine objavilo poziv za iskaz interesa za program Ulaganje u zajednicu vrijedan također 20 milijuna kuna. U njemu navode kako je neprofitnim organizacijama iz područja zdravstva, obrazovanja, kulture i socijalne skrbi, vjerskim zajednicama te vlasnicima građevina javne namjene dostupno sufinanciranje izgradnje, nadogradnje, adaptacije, sanacije, modernizacije ili rekonstrukcije građevina s maksimalno 500.000 kuna.

Kako su redakciji Telegrama javili iz Udruge žena Vukovar, njima i još 30 drugih udruga, odmah po objavi poziva, Upravni odjel za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo grada Vukovara poslao je informaciju da je natječaj aktivan.

„Kako naša udruga radi s osobama starije životne dobi, za koje nemamo adekvatan prostor, ovo je bila idealna prilika da idemo s adaptacijom kako bi im omogućili prostor za okupljanje i provođenje njihovog slobodnog vremena, a radi odgađanja njihovog odlaska u domove“, pojasnila nam je Mirjana Mizdrak Mišanović iz Udruge žena Vukovar.

Kaže kako u i u udruzi od samog osnutka 1998. djeluje Klub osoba treće dobi, a imaju i savjetovalište za žene žrtve obiteljskog nasilja te bi im stoga obnova prostora u kojem se nalaze, a koji je u vlasništvu Ministarstva državne imovine, dobro došao.

Udruge se ne smiju javiti?

No već pri prvom kontaktu s Ministarstvom regionalnog razvoja doživjeli su odbijenicu priča nam Mizdrak Mišanović: „Kad sam se javila gospođi Ireni Jagatić u MRRFEU, da mi kaže što znači podnošenje zahtjeva za prijavu na ovaj natječaj, dobila sam odgovor kako udruge nisu prihvatljivi prijavitelji već samo ustanove tipa vrtići, škole, domovi zdravlja i slično.“

Kaže kako je tim odgovorom bila iznenađena jer u pozivu jasno stoji da se mogu javiti i neprofitne organizacije. Stoga je Ministarstvu poslala i službeni upit. Kako joj nisu odgovorili, idući dan ih je ujutro ponovno zvala nakon čega se na stranicama Ministarstva pojavio dokument naslova „Pitanja i odgovori“.

Na upit nam nikada nisu odgovorili

U njemu pak stoji upravo pitanje Mizdrak Mišanović, a na koje je Ministarstvo odgovorilo kako su prihvatljivi podnositelji zahtjeva „javne ustanove kojima temeljni cilj osnivanja i djelovanja nije stjecanje dobiti, a za koje iz posebnih propisa proizlazi da su neprofitnog karaktera te kojima osnivači mogu biti Republika Hrvatska, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u okviru svoga samoupravnog djelokruga, te druga pravna ili fizička osoba, ako je to posebnim zakonom izrijekom dopušteno.“

Budući da je iz odgovora nejasno zašto onda u pozivu piše da se mogu javiti neprofitne organizacije (pod koje spadaju udruge) od Ministarstva smo zatražili dodatno pojašnjenje. Odgovor na pitanje da nam točno, plastično specificiraju na koga se to točno poziv odnosi, nisu nam dostavili do objave ovog teksta. S druge strane, prema do sada objavljenim listama sufinanciranja, to je Ministarstvu očito manje važno. Ionako gotovo sav iznos uvijek odlazi Crkvi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više