Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Eto, zato stoji obnova: državni ured donio suludi kriterij natječaja, sad je blokirana sanacija stotina kuća

Nadležni državni ured, prema zaključku DKOM-a, nije ispravno bodovao ključnog stručnjaka

FOTO: Vjekoslav Skledar

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) prošlog je tjedna poništila natječaj za tehničko-financijsku kontrolu obnove stotina obiteljskih kuća u potresom pogođenim županijama. Javnu nabavu provodio je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji, prema zaključku DKOM-a, nije ispravno bodovao ključnog stručnjaka odabrane tvrtke.

Osim što ovakav rasplet natječaja dodatno usporava proces već zakašnjele obnove, posebno je zanimljiv ključan detalj, iskustvo kontrole čak 55.867 objekata koje je SDUOSZ uvažio direktoru odabrane tvrtke iTVZ, inženjeru Marijanu Županu. No, ispalo je da “odabrana ponuda u spornom dijelu nije usklađena s uvjetima i zahtjevima iz dokumentacije o nabavi”. Dakle, državni ured u bodovanju se nije držao vlastite dokumentacije.

Kontrola obnove 900 kuća

U ovom natječaju, vrijednom 2,8 milijuna kuna bez PDV-a, tražila se tvrtka koja će obaviti tehničko-financijsku kontrolu organizirane konstruktivne obnove; okvirno je riječ o 900 obiteljskih kuća, što uključuje uklanjanje 180 kuća, 540 konstrukcijskih obnova te gradnju 180 zamjenskih kuća na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.

Tehničko-financijska kontrola, ne treba posebno napominjati, iznimno je važan kotač u gigantskom procesu obnove, vrijednom milijarde. Kontrolori će davati suglasnosti na projekte obnove, usklađivati tehnička rješenja, obavljati terenske kontrole oštećenja građevine, pratiti uvažavaju li se konzervatorske smjernice. No, sada je sve to na čekanju.

Reference presudne, cijena ne

Središnji državni ured za obnovu odlučio je natječaj postaviti tako da cijena nosi maksimalno 30 bodova, a stručno iskustvo stručnjaka, voditelja tima – do 70 bodova. Dakle, jeftinija ponuda nije im bila prioritet, već su prevagu za višemilijunski posao nosile reference isključivo jednog stručnjaka, glavnog nadzornog inženjera kojeg svaka tvrtka imenuje u natječaju.

SDUOSZ je birao između dvije pristigle ponude: tvrtke iTVZ vrijedne 3,57 milijuna s PDV-om i ZEM nadzor d.o.o. koja je dala jeftiniju ponudu od 3,1 milijuna kuna s PDV-om. No, SDUOSZ je odabrao skuplju ponudu, jer je razlika u referencama stručnjaka bila nekoliko desetaka tisuća objekata. Konkretno, stručnjak ZEM nadzora imao je 22 objekta, dok je iTVZ-ov imao – 56.867. Preračunato u bodove, stručnjak ZEM nadzora tako je dobio 0,03 boda, a iTVZ-ov maksimalnih 70.

Pogrešno bodovali stručnjaka

No gotovo sve te reference koje su isprva odnijele pobjedu iTVZ-a, pokazale su se nesukladnima specifikacijama koje je raspisao sam SDUOSZ: u natječaju su tražili specifično iskustvo na “tehničko-financijskim kontrolama projekata”, dok je u žalbi ZEM nadzor upozorio da se većina Županovih referenci odnosi na iskustvo “kontrole uputa ili elaborata” za sanaciju kuća u poslijeratnoj obnovi.

Iako je SDUOSZ, u pokušaju da opravda svoj odabir, DKOM-u tvrdio kako je opseg radova definiran projektom isti kao i radovi definirani “uputom i elaboratom” te da je riječ o istim uslugama koje rade stručnjaci istih kvalifikacija, to im nije prošlo i odluka je poništena.

Kontrola obnove za državu od 1997.

Tvrtka iTVZ, inače u vlasništvu Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, spominjala se u medijima prilikom obnove nakon katastrofe u Gunji 2015. Tadašnji općinski načelnik Hrvoje Lucić javno je istupio s tvrdnjom kako su “najveći problem obnove nadzorni organi” i da se mještani žale na “postupke i bahato ponašanje” direktora Župana.

Kako je izvijestio Večernji list, desetine tisuća referenci obnove kuća s kojima u životopisu barata Župan i tako osvaja natječaje, datiraju još od 1997. godine. No, sve su vezane za državnu poslijeratnu obnovu koju je provodio SDUOSZ i prethodni nadležni uredi.