Politika & Kriminal

EU dala ultimatum Grčkoj i prijeti joj isključenjem iz Schengena, Austrija najavila zatvaranje svojih granica

Grčka je glavni prolaz za milijune izbjeglica koji ulaze u Europu

Migrants dive into the sea to help other refugees and migrants to land on the Greek island of Lesbos, on October 24, 2015, after crossing the Aegean sea from Turkey. Bulgaria, Romania and Serbia on October 24 threatened to close their borders if EU countries stopped accepting migrants, as European leaders prepared for a mini summit on the continent's worst refugee crisis since World War II. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
FOTO: AFP

Europska unija dala je Grčkoj tri mjeseca da počne bolje kontrolirati svoje granice ili će biti kažnjena isključenjem iz Schengenske zone na period do dvije godine, prenosi BBC.

Ovakva odluka EU kulminacija je tjedna pritiska na Grčku koja je glavni prolaz za milijune izbjeglica i migranata koji ulaze u Europu, a što je europski kontinent dovelo u najveću izbjegličku krizu još od Drugog svjetskog rata.

Prije dva tjedna, preliminarni izvještaj Europske komisije zaključio je da Grčka ozbiljno zanemaruje svoje obveze u kontroli vanjskih granica Schengenske zone.

Dvije godine suspenzije iz Schengena

“Od najveće važnosti je da se Grčka bavi problemima utvrđenima u izvješću koje je Komisija usvojila kao stvar prioriteta i hitnosti “, utvrdili su ministri zemalja članica EU u preporuci za koju su dva izvora EU-a potvrdili za AFP da je usvojena u petak.

U dokumentu se Grčkoj daje rok od mjesec dana da “utvrdi akcijski plan za otklanjanje nedostataka.” U sljedeća dva mjeseca, Grčka mora javljati EU kako se program provodi. Dokument nije odmah objavljen na internet stranicama Europske unije koja nije ni potvrdila informaciju da je Grčka dobila rok od tri mjeseca da riješi probleme ili joj prijeti suspenzija iz Schengena.

Ukoliko do sredine svibnja Grčka ne provede traženo, Bruxelles bi mogao isključiti Grčku iz Shengenskog prostora i do dvije godine, umjesto uobičajenih 6 mjeseci.

Grčka je glasala protiv takvih mjera, dok su Cipar i Bugarska bili suzdržani, tvrdi AFP-ov izvor iz EU.

Prisutnost službenika policije

Nacrt izvješća, koji nije javno dostupan, temelji se na nenajavljenim provjerama na grčko-turskoj granici, Hiosu i Samosu, koje su provedene u razdoblju od 10. do 13. studenoga 2015. U tom se izvješću razmatraju prisutnost službenika policije i obalne straže na lokacijama na kojima se provode provjere, učinkovitost postupaka identifikacije i registracije, nadzor granica na moru te suradnja sa susjednim zemljama.

Gotovo milijun ljudi u Grčkoj

Samo u prošloj godini u Grčku je ušlo više od 850.000 migranata i izbjeglica, a neke europske države uvele su privremene granične kontrole. Iako isključenje Grčke iz Schengena ostavlja mogućnost zatvaranja i ostalih unutarnjih granica, češki premijer Bohuslav Sobotka priznao je da nikome nije u cilju razbijanje Schengena.

“Očuvanje Schengenskog prostora nije u interesu samo Višegradske skupine već i zemalja kao što su Njemačka, Francuska i Nizozemska. Nijedna od tih zemalja nije najavila da želi uvesti neke mjere koje bi mogle značiti razbijanje Schengena. Niz zemalja, uključujući i nas, pojačava patrole na granicama, ali nitko ne planira razbijati Schengen”, rekao je češki premijer.

Austrijsko upozorenje Makedoniji

Austrian Foreign minister Sebastian Kurz gives a press conference in Skopje on February 12, 2016. 6. Sebastian Kurz visit Macedonia at the end of his Balkan tour. / AFP / Robert ATANASOVSKI
Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz AFP

Austrija je u petak poručila Makedoniji da bude spremna “posve zaustaviti” prelaske migranata preko svoje južne granice s Grčkom, upozorivši da će Beč učiniti isto na svojoj granici za nekoliko mjeseci.

Najvjerojatnije će u mjesecima koji dolaze biti postignut naš maksimalan broj pa će Austrija morati zaustaviti migrante na svojoj granici”, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastien Kurz tijekom posjeta Skoplju.

“Makedonija mora biti spremna posve zaustaviti ulazak migranata na svojim granicama”, rekao je.

‘Politika Angele Merkel je neodrživa’

“Politika koju prema izbjeglicama provodi njemačka kancelarka Angela Merkel, a rezultat koje je 1,1 milijuna tražitelja azila u Njemačkoj u 2015. godini, na duge staze nije održiva”, upozorio je francuski premijer Manuel Valls u petak, piše AFP.

“Ova politika, koja je privremeno opravdana, nije održiva na dugi rok,” izjavio je Valls za regionalni francuski medij Funke, naglašavajući da su ograničeni kapaciteti ne samo u slučaju Njemačke, već i u cijeloj Europi.

“Ovo moramo reći jasno; Europa ne može uzeti sve izbjeglice iz Sirije, Iraka ili Afrike. Treba ponovno vratiti kontrolu na granicama,” rekao je Valls koji je prisustvovao na sastanku oko Sirije u Münchenu.

Još jedan političar kritizirao Merkel

Kritike francuskog primijera dolaze samo dan nakon što je njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev izbjegličku politiku Angele Merkel nazvao glupom.

Bilo je glupo širom otvoriti europska vrata i pozvati sve one koji žele doći k vama”, kazao je Medvedev”, u intervjuu za njemački dnevnik Handelsblatt. “Europska migracijska politika je potpuni poraz, sve to je zastrašujuće. Nije li se to moglo naslutiti prije nekoliko godina ? Imate jako loše analitičare”,dodao je.

Istraživanje javnog mnijenja objavljeno krajem siječnja pokazalo je da gotovo 40 posto njemačkih birača želi da Merkel prestane s provođenjem svoje otvorene politike prema izbjeglicama.

Kancelarka je obećao da će znatno smanjiti broj migranata i tražitelja azila koji dolaze ove godine nizom mjera u Njemačkoj, na europskoj razini i uz pomoć međunarodnih partnera kao što je Turska.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu