Politika & Kriminal

EU prijeti Italiji, želi je kazniti zbog proračuna. Rim pritom ne djeluje zabrinuto, dapače - to ga očito veseli

Do eventualnog financijskog kažnjavanja, ako ga uopće bude, dug je put, a dotad se svašta može promijeniti u Europi

Italy's Interior Minister Matteo Salvini waits for the arrival of Hungary's Prime Minister Viktor Orban ahead of a meeting in Milan on August 28, 2018. / AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
FOTO: AFP

“Sad čekamo i pismo Djeda Božićnjaka”. Potpredsjednik talijanske vlade i čelnik vladajuće Lige Matteo Salvini ironično je u srijedu komentirao vijest da je Europska komisija poduzela prvi korak za pokretanje postupka protiv Italije zbog prijedloga proračuna za 2019. godinu, što bi, u konačnici, moglo dovesti i do financijskog kažnjavanja neposlušne članice eurozone.

U okviru jesenskog paketa europskog semestra, kroz koji se koordiniraju fiskalne politike država članica, Komisija je zaključila da u slučaju Italije postoji “posebno ozbiljna neusklađenost” s fiskalnim pravilima EU-a. Predloženi proračun, smatra Bruxelles, neće pridonijeti smanjenju (pre)velikog talijanskog javnog duga (iznosi 131,2 posto BDP-a ili 37 tisuća eura po stanovniku) pa je sljedeći korak otvaranje procedure prekomjernog deficita koja, kad se radi o članici eurozone, može završiti financijskom sankcijom u iznosu od 0,2 posto njezinog BDP-a. Za početak.

Populisti će profitirati

Na tu je vijest Salvini reagirao u svom prepoznatljivom stilu: “Stiglo je pismo iz Bruxellesa? Čekam i jedno od Djeda Božićnjaka”. A Djed Božićnjak mu je ove godine poklon pod bor donio ranije.

‘Mi vs. neizabranih birokrata iz Bruxellesa’ već je okušana taktika Mattea Salvinija u koju će se savršeno uklopiti Komisijin pokušaj da disciplinira Italiju po pitanju proračuna. Vrijeme je pritom na strani vladajućih političkih opcija u Rimu.

Do eventualnog financijskog kažnjavanja, ako ga uopće bude, dug je put – mjeri se mjesecima. Dovoljno vremena da talijanske populističke stranke, koje su nakon izbora u ožujku oformile vladu, pokušaju profitirati na sukobu s “otuđenim” briselskim birokratima sve tamo do izbora za Europski parlament, u svibnju sljedeće godine. A onda je, nadaju se u Rimu, sve moguće.

Stisak za rast rejtinga

Čelnici Lige i Pokreta 5 zvijezda (M5S), Salvini i Luigi Di Maio, očekuju da će ti izbori izazvati svojevrsni politički potres u Europskoj uniji. Da će, dakle, njima blisk(ij)e političke opcije ostvariti dobar rezultat i tako promijeniti odnose snaga u europskim institucijama. I da će to, posljedično, oslabiti stisak Bruxellesa.

A ako se to i ne dogodi, Salvini zasad nema prevelikog razloga popuštati pred briselskim zahtjevima: ako je suditi prema anketama, povremeni sukobi s Bruxellesom nimalo mu ne štete, dapače. Da nije tako, ne bi se rejting njegove stranke gotovo udvostručio od izbora u ožujku (na njima je Liga osvojila 17,4 posto glasova, dok joj ankete sada predviđaju između 30 i 33 posto podrške).

Izbori su blizu

Velike ustupke ne treba očekivati niti od čelnika M5S-a. Uvođenje zajamčenog temeljnog dohotka za siromašne, primjerice, jedno je od glavnih predizbornih obećanja Pokreta za čije je ispunjenje potreban novac iz proračuna. Pritom treba imati na umu da se u Italiji svako malo pojave nagađanja da vlada neće biti dugog vijeka i da su novi izbori, eto, pred vratima. U takvim okolnostima gotovo je nezamislivo da bi Luigi Di Maio bez žestoke borbe odustao od ispunjavanja tako krupnog predizbornog obećanja.

Talijansku vladu, naravno, ne vode ni Salvini niti Di Maio – barem ne formalno. Vodi je premijer Giuseppe Conte, koji se u subotu sastaje s predsjednikom Komisije Jean-Claudom Junckerom. Bit će to, po svemu sudeći, jedan u nizu sastanaka između Rima i Bruxellesa u narednim mjesecima.

Pa tko prvi trepne.

Nastavite čitati