Politika & Kriminal

Euro će se u Hrvatskoj uvesti najranije 2023. godine. Imat ćemo i dualne cijene

Europska središnja banka preuzela je nadzor nad hrvatskim bankama

FOTO: N1 Screenshot

Trenutni, a kako stvari stoje i budući premijer, Andrej Plenković, Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić održali su presicu nakon što je Hrvatska primljena u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što je korak prije ulaska u eurozonu.

“Hrvatska je primljena u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu. Ovo je taj korak kojeg nazivamo predvorje eurozone. Naše članstvo podržava EK. Mi smo trenutno po broju stanovnika najmanja članica EU koja još nije preuzela euro. Po određenim parametrima smo vezani uz euro”, rekao je Plenković.

Određen je središnji tečaj

Plenković je potvrdio i kako je odlučeno da je središnji tečaj kune za euro 7,53450 kuna. “Smanjivat ćemo javni dug. Mi ćemo i dalje raditi svoje planove, ali s današnjim danom smo dodatno ojačali reputaciju zemlje. Ovo će značiti za nas jednu novu legitimaciju. Ovo je uspjeh cijelog hrvatskog društva i znači za našu stabilnost”, kaže Plenković.

Medijima se obratio i guverner Vujčić koji je naglasio da trebamo biti zadovoljni što su ovaj posao napravili u roku. “Većina je mislila da to nećemo uspjeti. Nije bilo lako. Morali smo napraviti jako puno tehničkog posla. Uspjeli smo u četiri mjeseca, završiti cijeli posao”, rekao je.

“Mi smo danas ušli u tečajni mehanizam i to znači da tečaj ostaje isti, tečajna politika HNB se neće promijeniti. Možete biti pouzdani u nastavak stabilnosti HNB-a. Ušli smo u bankovnu uniju i to znači da HNB imenuje svojega člana u Europskoj središnjoj banci te da imamo glas kao i ostali”, rekao je guverner.

Ista prava i obveze kao drugi

Dodatno je i objasnio što ulazak u ERM II znači. “Ušli smo i u zajednički sanacijski mehanizam EU i imat ćemo ista prava i obaveze kao i ostale zemlje. Ovo znači i veće povjerenje investitora u Hrvatsku. U iduće dvije godine Hrvatska treba zadovoljiti nominalne kriterije konvergencije i u ovome trenutku isključivo o izvršenju inflacije, javnog duga i tečaja ovisi kada će Hrvatska ući u euro zonu. Od sada više nema političkih odluka”.

Inače, država članica koja želi uvesti euro mora najmanje dvije godine provesti u mehanizmu ERM II prije nego što uvede zajedničku europsku valutu, što znači da Hrvatska može računati na ulazak u eurozonu najranije 2023. godine. Ministar Marić dodao je i kako će Hrvatska pet mjeseci prije uvođenja eura uvesti dualne cijene, odnosno cijene u kunama i cijene u eurima.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu