Politika & Kriminal

Europskim pučanima dosta je Orbanovog divljanja i sve su glasniji oko toga da ga izbace. HDZ je jako tih

Iz HDZ-a nam još nisu odgovorili na upit hoće li podržati zahtjeve za isključenje Fidesza

Nakon što je mađarski premijer Viktor Orban pokrenuo kampanju protiv Europske komisije i njezinog predsjednika Jean-Claude Junckera, raste pritisak unutar Europske pučke stranke da se Orbanova stranka Fidesz suspendira ili izbaci iz EPP-a.

Europski pučani dosad su tolerirali Orbanove postupke, što se uglavnom pripisivalo činjenici da Fidesz pučanima donosi značajan broj zastupnika na izborima za Europski parlament. I zadnje projekcije za svibanjske izbore pokazuju da bi Fidesz mogao donijeti 13 mandata, što nije nimalo zanemarivo, pogotovo u situaciji kada diljem EU-a pada podrška tradicionalnim političkim grupacijama poput pučana.

Traži se suspenzija Orbana, HDZ šuti

Europski mediji, međutim, ovih dana javljaju da su se stvari unutar EPP-a počele mijenjati. Četiri članice EPP-a zatražile su u četvrtak od predsjednika te grupacije Josepha Daula da se Fidesz suspendira ili izbaci, piše utjecajni europski portal Politico.eu. Takav stav, primjećuje Politico, dijele još neke stranke članice pučana.

Među njima je i švedska Umjerena stranka čiji je čelnik Ulf Kristersson nedavno najavio da im je cilj prikupiti potporu sedam stranaka iz pet različitih država za svoj zahtjev. HDZ, koji je član EPP-a, o ovom pitanju zasad šuti.

Pitali smo HDZ, ali odgovor još čekamo

Prema statutu EPP-a, prijedlog za isključenje neke članice može podnijeti predsjedništvo ili sedam članica iz pet različitih država. To je, dakle, odredba koju žele zadovoljiti švedski Umjerenjaci. Telegram je zato još početkom tjedna pitao HDZ hoće li podržati prijedlog švedske stranke da se Fidesz isključi iz EPP-a. Odgovor vladajuće hrvatske stranke još uvijek čekamo.

Nakon što je mađarska vlada pokrenula kampanju protiv šefa Europske komisije i Georgea Sorosa, optuživši ih da potiču migracije, šef HDZ-a Andrej Plenković kritizirao je potez Budimpešte. Kazao je da je objava plakata (na kojima su prikazani Juncker i Soros) bila jako loša odluka te da “šalje krivu poruku uopće o politici Europske unije kada su u pitanju migracije”. Plenković tada, 20. siječnja, nije jasno odgovorio na pitanje je li Orban dovoljno pogriješio da bi ga se izbacilo iz redova pučana.

HDZ neće predvoditi otpor Orbanu

Telegram je upit HDZ-u poslao pet dana kasnije, kada se u europskim medijima počelo sve više spekulirati da se nezadovoljstvo u redovima EPP-a povećava. No, kako smo napomenuli, odgovor još nismo dobili. Telegramov sugovornik, blizak HDZ-u, procjenjuje da HDZ sigurno neće biti među pokretačima Fideszovog izbacivanja ili suspenzije. On smatra i da će se EPP morati suočiti s Orbanovim postupcima bez obzira na to što stranka mađarskog premijera donosi pučanima relativno značajan broj mandata u Europskom parlamentu.

Moguće je da će o tome pučani raspravljati na svom sljedećem sastanku, za dvadesetak dana. Sama rasprava i činjenica da pojedine članice traže suspenziju ili izbacivanje Fidesza, naravno, ne znači da će se to i dogoditi. Odlučujuće bi pritom moglo biti kakav će stav zauzeti CDU, najjača stranka unutar EPP-a.

Manfred Weber, bliski saveznik njemačke kancelarke Angele Merkel i kandidat pučana za sljedećeg šefa Komisije, u intervjuu za njemački Spiegel ustvrdio je da su sve opcije na stolu te da od Orbana očekuje da zaustavi svoju anti-EU kampanju i ispriča se. Najavio je i da će konkretne akcije pučana mogu očekivati uskoro. Neslužbeno se tvrdi da će pučani postupak protiv Orbanove stranke pokrenuti samo ako prethodno budu sigurni da imaju dovoljno glasova za odluku kakvu žele.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu