Evo ga opet. Bandić je još jednom svom tipu, inače USKOK-ovom optuženiku, riješio redikulozno jeftin najam kućica

Kućice koje su dobili po nerealno niskoj cijeni iznajmljuju izlagačima od kojima naplaćuju daleko više

ZADNJA IZMJENA: stu 14, 2019

Drvene kućice postavljene na Trgu bana Jelačića, koje je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić za smiješnu svotu od 10 i pol tisuća kuna dodijelio tvrtki svog vozača, uskoro će promijeniti zakupca, pišu 24 sata. Po istom modelu po kojem su iznajmljene sada, 51 kućicu će u subotu preuzeti tvrtka koju 24 sata povezuju s Bandićevim zaposlenikom i Uskokovim optuženikom, Ratimirom Jurekovićem.

U utorak je Dnevnik.hr izašao s pričom o tome kako su tijekom manifestacije „Martin je u Zagrebu”, koja se održava od 9. do 15. studenog, 51 kućica i četiri ugostiteljska stola dodijeljeni tvrtki Eko sajam. Vlasnik te tvrtke je Bandićev dugogodišnji vozač Zdravko Krajina. Prema odluci koju je potpisao gradonačelnik, kućice će gospodina Krajinu koštati 10.500 kuna. Jučer je Index otkrio da je ista tvrtka, čiji je Krajina vlasnik, direktor i jedini zaposleni, ove godine od Grada dobila 318 štandova i 54 kućice na glavnom zagrebačkom trgu, i to po vrlo niskim cijenama. Kako piše Index, Krajina štandove i kućice dalje iznajmljuje drugima, a prema Indexovoj računici, tako u tjedan dana može zaraditi gotovo 240 tisuća kuna.

Tko je vlasnik Etno sajma?

Iste te kućice po istoj cijeni, 10 i pol tisuća kuna, u subotu će preuzeti tvrtka Etno sajam, koja će kućicama raspolagati tijekom tjedan dana duge manifestacije „Jesen je na stolu”. Kako pišu 24 sata, ove dvije tvrtke vrlo sličnih naziva posluju po istom modelu. Za nisku cijenu od Bandića dobiju prostor na trgu, na koji postave unajmljene kućice, koje onda iznajmljuju izlagačima po višestruko većim cijenama.

Baš kao i Krajinina tvrtka Eko sajam, tvrtka Etno sajam je ove godine dobila velik broj štandova, njih 317, te još 53 kućice i dva staklena paviljona. Dok je nedvojbeno jasno da je vlasnik tvrtke koja trenutno drži kućice bivši Bandićev šofer, teže je biti siguran kome pripada tvrtka koja će ih preuzeti u subotu. To pitanje 24 sata objašnjavaju ovako: Vlasnik tvrtke Etno sajam je Marko Ljiljak, rođak Ratimira Jurekovića. Prije Ljiljaka, vlasnik te tvrtke bio je Josip Mijaljević, punac Ratimira Jurekovića.

Zakupac tvrdi da iza tvrtke stoji Jureković

Ratimir Jureković javnosti je postao poznat nakon otvaranja afere Agram. Riječ je o bivšem višem savjetniku pročelnika u Uredu za poljoprivredu. Njega je Zdravko Krajina vozio na svinjokolju kod Bandićeve sestre u Hercegovini. Osim toga, Jurekoviću se sudi da je zloporabom položaja prijateljskim tvrtkama omogućio zaradu od 4,1 milijun kuna. Novinari 24 sata Jurekoviću su postavili pitanje o tome kako funkcionira tvrtka Etno sajam. On je priznao da je bivši vlasnik tvrtke Josip Mijaljević njegov punac, dok je za Marko Ljiljak rekao da nije njegov rođak, nego daljnji rođak.

Jureković je u razgovoru negirao da je vlasnik tvrtke Etno sajam, ali novinari 24 sata su razgovarali s dugogodišnjim izlagačem koji smatra da je Ljiljak samo paravan za Jurekovića. „Ljiljak je samo Jurekovićev potrčko. Kad odeš na sajam i kažeš da imaš OPG, oni će te spojiti s Ljiljkom. On će uzeti vaš novac i ubaciti vas na sajam. A zapravo sve ide preko Jurekovića. Tako to funkcionira”, kazao je neimenovani izlagač.

Niti jedna od spomenutih tvrtki nije vlasnik kućica na kojima okreću ogromne svote novca. Vlasnik kućica je treća tvrtka, Kurija iz Karlovca, koja ih trenutno iznajmljuje Eko sajmu, a od subote Etno sajmu. Vlasnik Kurije je za 24 sata potvrdio da je kućice za tjedan dana manifestacije “Martin je u Zagrebu” iznajmio za 75 tisuća kuna. Još jedan tjedan će naplatiti 20 tisuća kuna, a cijena je niža jer kućice ne mora razmontirati i seliti.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2028 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program