Politika & Kriminal

Hrebak zbilja proživljava teške dane. Htio je spustiti SDP-ovoj zastupnici, žena ga doslovno ubila argumentima

SDP-ovka Mirela Ahmetović Hrebaku je održala malu lekciju iz povijesti

SDP-ova Mirela Ahmetović i Dario Hrebak iz HSLS-a posljednjih se danas prepiru po medijima, a sada se sve prebacilo i na Facebook. Sve je počelo nakon što je HDZ prošlog petka s dnevnog reda skinuo Zakon o HGK u kojem je najvažnija točka o ukidanju obvezne članarine, što je predložio Most. Naknadno je održan sastanak koalicijske većine na kojemu je dogovoreno kako će se ići u postepeno ukidanje članarina, a u cijeloj priči se u fokusu javnosti našao šef HSLS-a Dario Hrebak. Njega dio političara, ali i javnosti, optužuje da drži ljestve HDZ-u te da se maknuo od svega onoga za što se godinama zalaže kako bi postao Plenkovićev žetončić.

SDP-ova Mirela Ahmetović prokomentirala je kako se Vlado Gotovac zbog njega okreće u grobu, na što joj je Hrebak uzvratio. Naime, na televiziji N1 rekao je kako se Ahmetović treba sjetiti da je njena stranka nasljednica onih koji su utamničili Vladu Gotovca. No, čini se kako njihovoj prepirci ovdje nije kraj jer je Ahmetović na svojem Facebooku objavila podužu objavu u kojoj se obratila Hrebaku.

“Dario Hrebak, veliki „liberal“ i „dosljedan“ političar smatra skandaloznim što sam izjavila da se Vlado Gotovac, kako narod kaže, okreće u grobu nad potezima današnjeg predsjednika HSLS-a. Skandaloznije od toga – po Hrebaka – je samo to što je to nažalost istina. Pri tome Vladu Gotovca nikako nisam spomenula u negativnom kontekstu, to je čovjek kojeg duboko cijenim kao političara i pjesnika jer je svojim životom i djelima propagirao upravo ono čega Hrebaku najviše nedostaje – moral”, napisala je Ahmetović.

Nazvala Hrebaka Plenkovićevim džokerom zovi

Potom je Hrebaka nazvala džokerom zovi Andreja Plenkovića, pa je počela govoriti o povijesti. “Točno je da je SDP pravni sljednik Saveza komunista Hrvatske. Točno je i to da je Vlado Gotovac na osnivačkoj skupštini HSLS-a, 20.5.1989. rekao i sljedeću rečenicu: „Nas, s druge strane, raduje što među komunistima postoje oni koji su prihvatili povijesne činjenice onakve kakve jesu, koji su spremni prihvatiti političku odgovornost za mijenu i za sve što ona zahtijeva od svakoga od nas.“ Jedan od tih ljudi koje je spominjao Gotovac bio je i Ivica Račan koji je kao čelnik SKH omogućio prve višestranačke izbore na kojima je sudjelovao i sam HSLS u sklopu Koalicije narodnog sporazuma”, napisala je.

Nastavlja kako je točno i to “da je više desetaka tisuća bivših komunista, sljednika Saveza komunista, kako kaže „povjesničar“ Hrebak, preletjelo u HDZ, stranku koja je današnji politički maksimum aktualnog predsjednika ‘liberala'”. Točno je i to da ja osobno nisam mogla biti članicom SKH, a time i njezin stranački sljednik jer sam u vrijeme obnove višestranačja imala 8 godina, isto kao i Hrebak. Ali znam tko jest bio sljednik Saveza socijalističke omladine, bivšeg SKOJ-a. Čak štoviše, posljednji predsjednik te organizacije u Zagrebu. Darinko Kosor, Hrebakov prethodnik u HSLS-u i osoba od koje je Hrebak očito ispekao zanat ulaska/izlaska iz koalicija s HDZ-om i fingiranja nekog bitnog faktora u takvim koalicijama”, poručila je.

Dodaje potom i kako je Vlado Gotovac izišao iz stranke koju je osnivao zato što se nije mogao miriti s činjenicom da njegovi stranački kolege više gledaju prema HDZ-u nego prema sebi te dodala kako se povijest u ovom slučaju ponavlja. “Točno je i to da je Vlado Gotovac s novom strankom – Liberalnom strankom, zajedno s Hrebakovom današnjom strankom, ušao u koaliciju – ovo će strašno opteretiti Hrebakov duševni mir – sa SDP-om, „nasljednicom onih koji su utamničili Gotovca“. Postavlja se logično pitanje: pa zašto Gotovac nije ušao u koaliciju s „velikim Hrvatima“ iz HDZ-a? Zato jer se protiv HDZ-a borio svim silama, protiv grabeži, privatizacije, 200 bogatih obitelji, afera, krađe javnog novca, neimaštine, rasapa svih moralnih vrijednosti”, dodaje.

‘Vlado Gotovac je pobijedio HDZ’

Kaže kako je Gotovac već tada htio mijenjati Hrvatsku, a ne HDZ, kao što to pokušava u javnosti opravdati Hrebak svojim privatnim koalicijama. Dodaje kako je sam Gotovac na 1. osnivačkom Saboru LS-a, 24.1.1998. izjavio kako “Smisao naše stranke nije da mijenja i popravlja druge stranke, a najmanje HDZ. Zato oni koji nas pozivaju da s njima uđemo u dogovor kako bi zajedno popravili HDZ iznutra, zaboravljaju da jedini posao koji mi imamo nije mijenjati HDZ – nego mijenjati Hrvatsku. A ako na tom putu HDZ predstavlja smetnju, onda ga moramo pobijediti. I mi ćemo ga pobijediti!“. Potom dodaje kako je Gotovac pobijedio HDZ. “I pobijedio ga je. Vlado Gotovac pobijedio je HDZ dajući svoj značajan doprinos demokratizaciji Hrvatske nakon HDZ-a”, piše Ahmetović.

Potom, samo za Hrebaka, ponavlja: “Dakle, da još jednom ponovimo, samo za Daria Hrebaka: Vlado Gotovac pobijedio je HDZ s Ivicom Račanom zato jer mu je vjerovao bez obzira što je Ivica Račan bio predsjednik „stranke nasljednice onih koji su Gotovca utamničili“ kako u prazno puca Hrebak”. Dodaje i kako zna da nije lako biti otirač i krpa HDZ-u te kaže kako HSLS s Hrebakom to objektivno jest. “Prodati obraz i liberalizam za fotelju, sagibati glavu pred Plenkovićem pozivajući se na velikog Vladu Gotovca koji glavu nije sagibao ni pred Tuđmanom, može samo sitni politikant skriven iza četiri slova nekad respektabilne stranke”, kaže.

“Red je da ovaj poduži odgovor zaključim s mislima Vlade Gotovca: „Sve je u Hrvatskoj zdrobljeno, pretvoreno u zgode, u epizode, u djelovanje raznih interesnih grupa – u kojima se nadmeću pojedinci, svaki za svoj račun – i nema drugih mjerila i nema drugih ciljeva; samo se još trivijalne fraze patetično prikazuju kao nada nacije, da bi se izigrala dubina politike i veličina njezine uloge. To je ponašanje cinične i provincijski nemarne samodostatnosti: ona je za sebe uvijek i početak i kraj.“ Kad je pisao ove retke za „Feral Tribune“, Gotovac je, sigurna sam, mislio na HDZ i na ljude poput Daria Hrebaka. I doista, Gotovac je bio početak jedne ideje, Dario Hrebak joj je kraj. Toliko o povijesti, gospodine Hrebak”, zaključila je.

[ODGOVOR SUPERŽETONU DARIU HREBAKU]Dario Hrebak, veliki „liberal“ i „dosljedan“ političar smatra skandaloznim što sam…

Posted by Mirela Ahmetović SDP on Wednesday, February 3, 2021

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu