Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

HZJZ objavio upute za samotestiranje učenika. Smislili su ovaj slogan: 'Poškakljaj nos jednom tjedno...'

HZJZ je objavio i prigodni video spot

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljne upute za samotestiranje učenika. U uputama se, između ostalog, navodi kako je testiranje dobrovoljno i besplatno, kao i da se testovi preuzimaju u školama.

“Provođenjem mjere dobrovoljnog redovitog samotestiranja na SARS-COV-2 u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi ili izvan škole bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa. Mjera redovitog samotestiranja je dobrovoljna. Za njenu uspješnu i učinkovitu provedbu važno je da što više učenika sudjeluje u redovitom samotestiranju”, piše u priopćenju.

Uz detaljne upute HZJZ je priložio i prigodne letke. Tako na jednom od njih stoji slogan: “Poškakljaj nos jednom tjedno, u školi s prijateljima uči vrijedno”. Na drugom letku piše, pak, “Najlakši test ikad!”.

Letak HZJZ-a Screenshot HZJZ
Letak HZJZ-a Screenshot HZJZ

HZJZ objavio i video

Bitno je da se samotestiranje provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak, navodi se. “Negativan rezultat testa roditelj bilježi u učenikovu bilježnicu/informativku koju učenik predočuje u školi ili na neki drugi način na koji odredi škola dojavljivati školi. Pozitivan rezultat roditelj javlja školi i liječniku, a učenik s pozitivnim rezultatom ostaje kod kuće u izolaciji”, stoji još u uputama.

Postupak samotestiranja provodi se u 4 glavna koraka: pročitajte upute za uporabu i operite ruke, uzmite uzorak za testiranje, provedite testiranje, saznajte rezultat za 15-20 min. Ako je rezultat negativan, učenik ide u školu. Ako je pozitivan, učenik ostaje kod kuće, javlja se liječniku i školi, piše u uputama. Sve detalje možete pročitati OVDJE.

Oni kojima se ne da čitati, mogu pogledati video koji je HZJZ objavio:

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više