Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Plenković najavio sastanak GSV-a zbog rasta cijena goriva: 'Vidjet ćemo treba li intervencija'

Premijer kaže da vladajućima u Zagrebu ipak želi svako dobro

FOTO: Screenshot N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se medijima u Banskim dvorima nakon sastanka koalicije. Premijer je najavio da će sastanci koalicije ubuduće biti utorkom u 12 pa dodao da su na sastanku prošli teme koje dolaze u Sabor, aktualnosti oko obnove i pandemije te situaciju s energetskom krizom i migrantima.

“Ministar Božinović i ja smo se sastali s policajcem koji je prije godinu dana u terorističkom napadu na Vladu i Banske dvore bio ozlijeđen. Na oporavku je i dobro je, zahvalni smo njemu i njegovoj obitelj i očekujemo da se do kraja rasvijetle okolnosti slučaja”, rekao je.

Potom su krenula pitanja novinara, prvo je bilo hoće li se smanjiti trošarine na goriva. “Mi smo razgovarali o tome, odvojit ću to u dvije skupine. Jedno su cijena plina i struje. Mi smo za potrošače sigurni što se cijena tiče do početka proljeća, u boljoj smo situaciji nego drugi i mislim da je to ohrabrujuće za sugrađane”, rekao je.

‘Pratimo situaciju s gorivom’

Govoreći o cijeni nafte, rekao je da se bilježi njezin rast što vodi do porasta cijena benzina i dizela. “U strukturi cijene benzina imate cijenu nafte, marže, trošarine, PDV. Ministri Ćorić i Marić imaju zadatak da prate cijene i sutra će biti sastanak GSV-a na tu temu. Vidjet ćemo kako će se sve razvijati i treba li neka intervencija. Alati za to postoje, situaciju zasad pratimo”, kazao je Plenković.

Rekao je i da psihološke barijere cijene nema i da se s tim neće igrati, jer se ne zna kakve će cijene biti sutra. “Kada su cijene bile osam kuna nitko ništa nije govorio”, istaknuo je.

Uslijedilo je pitanje o novom prijedlogu za ravnatelja HRT-a i kako Plenković komentira javne optužbe da na HRT-u vlada cenzura i autocenzura u korist Vlade i HDZ-a. Premijer nije mogao odgovoriti jer mu novinarka nije citirala nikoga konkretno tko to misli. “Što se tiče budućeg ravnatelja, mislim da je imao najkvalitetniji program, većina ga je podržala, vjerujem da će biti izabran i da će raditi na tome da se javni servis modernizira i da bude ono što treba biti, javan, informativan, objektivan i konkurentan”, kazao je.

‘To se događa ekipi koja je bila najglasnija’

Premijera je jedna novinarka pitala o situaciji u Zagrebu, je li mu normalno da se sastaju Vuković, Benčić i Juričan i razgovaraju o situaciji u Holdingu. Govoreći o novoj vlasti rekao je da su ono novi u tome.

“Ono što vidimo je jako puno lutanja, nedostatak upravljačkih kapaciteta, a to se događa ekipi koja je bila najglasnija i najbrža u lakonskom optuživanju drugih za bilo kakve situacije u vremenu kad su bili opozicija. To je nekakva tranzicija GONG-a u stranke i sada lutaju i rade greške. Ja im želim svako dobro, Zagreb je moj grad, dali smo beskamatni zajam da pomognemo u likvidnosti”, rekao je i dodao da je na vladajućima u Zagrebu da tumače, a na novinarima da propitkuju.

Jedno od pitanja novinara bilo je i o snimci premlaćivanja migranata, odnosno kako su na nju reagirali koalicijski partneri. “Generalni komentar svih je jedno razumijevanje i potpora radu policije. Oni razumiju, bilo da je to granična ili druga policija koja je na granici, da su policajci u nezavidnoj situaciji s oko 6500 ljudi koji se rotiraju. To je zahtjevno, to radimo da bi štitili svoj teritorij i granicu ali i vanjsku granicu EU”, kazao je premijer, i dodao da svi znaju kako ne treba ni u kojoj situaciji koristiti silu ako to nije nužno.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više