Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika od lipnja će biti javno dostupne na internetu

Kartice će biti objavljene zbog izuzetno loše percepcije pravosuđa zbog sumnje u korupciju

05.02.2018., Zagreb - Zbog dojave o bombi evakuirana zgrada Zupanijskog suda i sigurnost je podignuta na visu razinu. 
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika (pravosudnih dužnosnika), kojih u Hrvatskoj ima 1752, od lipnja će napokon biti javno dostupne na internetskim stranicama Državnog sudbenog vijeća (DSV), objavio je u srijedu Večernji list.

Suci imovinske kartice predaju DSV-u u roku od 30 dana nakon prvog stupanja na dužnost, a u karticama su i podaci o imovini bračnog druga ili partnera te maloljetne djece. Za dva tjedna, što je krajnji rok, DSV će imovinske kartice objaviti na svojim internetskim stranicama, navodi dnevnik.

Dodaju kako je vjerojatno će se kartice 1752 suca i državna odvjetnika u lipnju objaviti odjednom premda ima i sugestija da se one, tempom kako u digitalnom obliku stižu u DSV, i koji dan prije lipnja objave na mrežnim stranicama tog Vijeća.

Loša percepcija pravosuđa

Objava sudačkih imovinskih kartica definirana je Zakonom o Državnom sudbenom vijeću, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković još od 2017. godine traži da one budu objavljene zbog izuzetno loše percepcije pravosuđa zbog sumnje u korupciju koju građani iskazuju u svim relevantnim istraživanjima.

Teza je Ministarstva pravosuđa da se objavom imovine sudaca pokazuje da se ništa ne skriva i da bi to trebalo pripomoći poboljšanju dojma o pravosuđu. S druge strane, razumljivo je i nepovjerenje sudaca koji su u procesu dogovaranja javne dostupnosti imovinskih kartica smatrali da će tako postati mete kriminalcima kojima sude. Kako bi se zaštitila sigurnost sudaca koji obavljaju društveno odgovoran, nerijetko i opasan posao, u imovinskim karticama neće biti adrese sudaca kao ni imena njihove djece.

Međutim, sva imovina koju su suci stekli svojim radom ili nasljedstvom, svi prihodi koje eventualno ostvaruju i mimo svog posla na sudovima u javnom dostupnim karticama će se jasno vidjeti, piše Večernji list.

Povećanje transparentnosti rada sudaca

DSV, prema zakonu, kontrolira podatke o imovini sudaca, a od Porezne uprave i Ministarstva financija DSV na svoj zahtjev dobiva podatke o svoj imovini sudaca i uspoređuje ih s onim što su suci prijavili u imovinskoj kartici.

Objava imovinskih kartica svakako će povećati transparentnost rada sudaca jer će stranke u postupku iz tih izvješća o imovini jasno moći vidjeti je li sudac, kroz prihode koje eventualno ostvaruje izvan suda, povezan s određenim subjektima važnima za određeni predmet, pa će se temeljem toga moći tražiti izuzeće suca.

Iako je bilo otpora ideji objave sudačkih kartica, a u pravosudnim krugovima kažu kako su se mogle čuti i primjedbe “da će se kriminalci rugati sucima kad vide kako su siromašni”, u službenoj proceduri Opća sjednica Vrhovnog suda imala je tek nekoliko sugestija na Zakon o Državnom sudbenom vijeću koji regulira objavu sudačkih kartica, objavio je Večernji list.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više