Politika & Kriminal

Infektolog kaže da će se morati utvrditi što je talijanska obitelj jela u posljednja tri dana kako bi se otkrio uzrok trovanja

Dvoje otrovane djece još su uvijek u jako teškom stanju nakon trovanja

Docent Dragan Ledina iz Klinike za infektologiju KBC Split potvrdio je na konferenciji za novinare da su na njihov odjel danas zaprimljene tri osobe s broda na kojem je jedan muškarac danas preminuo na Hvaru. Ukupno je u bolnici zbrinuto pet ljudi. Liječnik je objasnio da se radi o intoksikaciji, odnosno trovanju bilo kroz usta, bilo udisanjem. Obrada troje starijih pacijenata je u tijeku, ali je njihovo stanje u ovom trenutku stabilno.

Djeca su, međutim, puno lošije, te se još uvijek nalaze u jedinici intenzivnog liječenja u Klinici za pedijatriju.

Što su Talijani jeli i gdje su bili zadnja tri dana?

“Pacijenti koji su na Odjelu infektologije imali su nešto blaže simptome. Svega su dva puta povratili i imali dva puta proljev. Tih osam ljudi bilo je na večeri u jednom restoranu u Hvaru gdje su pojeli dvije porcije dagnji. Kako bismo utvrdili od čega su se otrovali morat ćemo rekonstruirati što su jeli u posljednja tri dana, kao i kakavim su se sve aktivnostima bavili”, rekao je docent Ledina najavljujući da bi u idućih nekoliko sati mogli biti poznati rezultati bakteriološke i toksikološke analize uzoraka krvi i stolice otrovanih ljudi.

Tko će utvrditi što se točno dogodilo?

Odgovarajući na pitanja liječnik je rekao da su se neki od pacijenata žalili da su na brodu osjetili miris benzina, no prema njegovom iskustvu na svakom brodu benzin se malo osjeti, pa ne vjeruje da to ima veze s njihovim tagobama. Najavio je da će točan utrok trovanja utvrditi epidemiolozi u suradnji sa sanitarnom inspekcijom.

Ranije je potvrđeno da je unajmljeni jedrenjak oko deset sati u utorak uplovio u hvarsku luku zbog hitne situacije. Jedan muškarc, koji se na njemu nalazio, na žalost je preminuo, a još pet osoba, među kojima dvoje djece, prevezeno je u bolnicu u Split.

Inspekcija je u međuvremenu zatvorila hvarski restoran u kojem su gosti s broda jučer večerali, a policija obavlja očevid na brodu, te prikuplja informacije o kretanju putnika.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu