Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Inspekcija u Klasičnoj: 'Ocjene Milanovićevog sina neće biti poništene, ali u slučaj se uključuje policija'

Inspektori tvrde da su ocjene formalno povišene prema pravilima, ali nastavnica matematike izjavila je da se ‘to od nje tražilo’

18.3.2022., Zagreb, Mirogojska 16, zavod za javno zdravstvo Andrija Stampar. Konferencija na temu da li debljina utjece na osobnost covjeka. Gosti na konferenciji su Sanja Music Milanovic, Vida Demanrin i drugi.
 Photo: Marin Tironi/PIXSELL
FOTO: Marin Tironi/PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je rezultate inspekcijskog nadzora provedenog u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, nakon što je u javnost dospjela priča o pritisku Sanje Musić Milanović na školu. Supruga predsjednika Zorana Milanovića školi je poslala mail u kojem se opširno žalila na rad nastavnice matematike, nakon čega su njenom sinu na peticu podignute već zaključene ocjene iz matematike i latinskog jezika. Te ocjene, kako proizlazi iz inspekcijskog nadzora, neće biti poništene.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u priopćenju ističe kako je prosvjetni inspektor donio rješenje kojim su utvrđene razne nepravilnosti u radu Klasične gimnazije. Vezano uz promjene zaključenih ocjena, inspektor nije utvrdio upis ocjena u e-Imenik nakon sjednice Razrednog vijeća održane 27. lipnja. Nastavnica je, kako utvrđuje inspekcija, ocjene upisala u rubriku za ocjenjivanje istoga dana, 27. lipnja, no one su bile donesene prije održavanja sjednice Razrednog vijeća. Ocjene je potom na sjednici potvrdilo Razredno vijeće, čime su one, prema tumačenju inspekcije, formalnopravno valjane.

Profesorica digla ocjene ‘jer je od nje traženo’

Profesorica matematike, koja je u imeniku podigla ocjene, inspekciji je izjavila da je zaključene ocjene promijenila jer je “od nje traženo da promijeni zaključene ocjene”. No, nije se izjasnila je li bilo pritisaka da to učini od strane ravnateljice škole ili druge osobe.

Inspektor je školi i ravnateljici izdao obvezni prekršajni nalog, što znači da su kažnjeni novčanom kaznom sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Osim toga, prosvjetni je inspektor izrekao prijedlog ravnateljici za izdavanje pisanog upozorenja nastavnici matematike.

Zapisnik nadzora, kao i različite prikupljene izjave djelatnika škole, inspektor će proslijediti policiji na postupanje i utvrđivanje činjeničnog stanja.

Utvrđene ostale nepravilnosti u školi

Inspektor je u školi utvrdio i cijeli niz drugih nevezanih nepravilnosti. Primjerice, ravnateljica ne nadzire pedagošku dokumentaciju na kako joj je propisano, cijele godine su pojedini nastavnici ocjene u e-Dnevnik upisivali sa zakašnjenjem, pedagoška je dokumentacija vođena nepravilno i nepotpuno, a stručni suradnici ne provjeravaju ispravljanje pedagoške dokumentacije niti vode vlastite propisane dokumentacije. Inspektor je, utoliko, školi naredio cijeli niz mjera.

Godišnji plan i program škole moraju se uskladiti sa Zakonom o odgoju i obrazovanju, nastavnici moraju uskladiti poslove ugovorene ugovorom o radu sa zaduženjima, uskladiti vođenje pedagoške dokumentacije sa Zakonom, a ravnateljica mora početi redovito pregledavati pedagošku dokumentaciju u e-Dnevniku. Naloženo je i da pedagoginja škole mora vršiti uvid u nastavu i ostale oblike rada odgojno-obrazovnog rada nastavnika. Dodatno, nastavnici moraju upoznati učenike s elementima ocjenjivanja i vrednovanja, a razrednici o istome moraju upoznati roditelje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više