Politika & Kriminal

Istraživanje koje je nemoguće ignorirati: 78% građana želi uvesti seksualno obrazovanje kao obavezni predmet u škole

Provela ga je agencija IPSOS za Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI)

FOTO: Vjekoslav Skledar

Istraživanje koje je u ožujku ove godine provela agencija IPSOS za Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) pokazalo je kako više od tri četvrtine građanki i građana smatra da u škole trebamo uvesti sveobuhvatno seksualno obrazovanje.

Njih 78 posto bi to uvelo kao obvezni predmet. Index, koji prenosi rezultate istraživanja, javlja kako devet od deset ispitanih građana i građanki Hrvatske smatraju kako je država dužna osigurati djeci i mladima pristup informacijama, obrazovanju i uslugama vezanim uz zaštitu njihovog reproduktivnog i seksualnog zdravlja.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 993 osobe koje su starije od 18 godina u “slučajnom, u dvije etape stratificiranom nacionalno reprezentativnom uzorku i to od 1. do 20. ožujka ove godine”.

Izbori diljem Hrvatske pokazali su da kada se građani okupe i jasno daju svoj glas – promjene su moguće. Vrijeme je da…

Posted by CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje on Tuesday, June 1, 2021

‘Edukacija doprinosi međusobnom razumijevanju’

Nataša Bijelić iz CESI-ja je povodom predstavljanja rezultata istraživanja za Index rekla kako “edukacija koja zagovara pozitivan pristup seksualnosti, poštuje ljudska prava i rodnu ravnopravnost, pridonosi tolerantnoj i otvorenoj društvenoj klimi te međusobnom razumijevanju i poštivanju učinkoviti u poticanju odgovornog seksualnog ponašanja i odgađanju stupanja u seksualne odnose”.

“Kako pokazuju evaluacijske studije programa koje se provode u zemljama koje u sustavu školstva imaju uvedeno sveobuhvatno seksualno obrazovanje, ono doprinosi i smanjenju broja neplaniranih trudnoća i sprječavanju širenja spolno prenosivih bolesti, a ključno je i u prevenciji nasilja u vezama i seksualnog nasilja uopće”, istaknula je.

Godinama se ignorira potreba mladih za kvalitetnim seksualnim obrazovanjem koje bi ih pripremilo za odgovoran i zdrav život bez nasilja. #zaštošutimo

Posted by CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje on Wednesday, May 26, 2021

Najviše su za seksualno obrazovanje ispitanici od 30 do 45 godina

Za Index je rekla kako najveću podršku uvođenju sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja iskazuju ispitanice i ispitanici u dobnoj skupini od 30 do 45. U toj skupini najviše ispitanika ima djecu ili planira imati djecu. Ujedno oni pokazuju najveću stopu podrške uvođenju seksualnog obrazovanja kao obveznog predmeta u osnovnim i srednjim školama.

Druga skupina koja najviše podržava seksualno obrazovanje, a ujedno i druga skupina koja najviše podržava uvođenje seksualnog obrazovanja kao obveznog predmeta u školama su mladi do 30 godina.

Osim toga, 72 posto anketiranih smatra da djeca i mladi u školi ne dobivaju dovoljno informacija o seksualnosti, zaštiti reproduktivnog zdravlja te prepoznavanju i zaštiti od različitih oblika nasilja.

‘Seksualno obrazovanje mora biti dostupno svima’

“Velika podrška uvođenju seksualnog obrazovanja u škole govori u prilog tome da građani i građanke zapravo ne smatraju da je pitanje seksualnog obrazovanja ideološko pitanje, odnosno sukob liberalnih i konzervativnih vrijednosti ili pristupa, kako nam to već godinama nameće ‘glasna manjina’ okupljena oko klerikalno-konzervativnih udruga i Katoličke crkve”, kaže Bijelić za Index.

“Rezultati govore u prilog tome da javnost prepoznaje da se tu radi o edukaciji koja se zalaže za to da mladi usvoje znanstveno utemeljene i provjerene informacije, znanja i vještine koje im mogu pomoći da kvalitetnije žive svoje živote, da zaštite sebe i druge i da ostvare kvalitetne veze i odnose”, dodaje.

“Mladi moraju imati pristup znanju i vještinama, moraju imati priliku kritički promišljati i oblikovati stavove i vrijednosti koje će im omogućiti da sačuvaju vlastito zdravlje i dobrobit te da razumiju vlastita prava i grade ravnopravne odnose u kojima vladaju međusobno razumijevanje i poštivanje, a upravo je to cilj sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja. Ono mora biti dostupno svima u sklopu postizanja jednakih obrazovnih mogućnosti”, kažu Indexu u CESI-ju.

Evaluacijske studije potvrđuju da seksualna edukacija učinkovito pomaže mladima da odgode stupanje u seksualne odnose. Kome to nije u interesu osim neželjenim trudnoćama i spolnim bolestima? #zaštošutimo

Posted by CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje on Tuesday, May 18, 2021

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu