Iz Gradske uprave uvjeravaju da će Zagrepčani, unatoč štrajku, sutra imati osiguran sanitetski prijevoz

Iz Gradske uprave poručuju kako su spremni za štrajk, a sindikaliste upućuju na adresu Vlade i Ministarstva

ZADNJA IZMJENA: velj 4, 2020
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Iz zagrebačke Gradske uprave u utorak su poručili građanima da će im u srijedu, bez obzira na najavljeni štrajk, biti osigurana standardna usluga sanitetskog prijevoza na koju imaju pravo kao osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

“Možemo razviti alternativni sustav sanitetskom prijevozu. Spremni smo za štrajk i građani će dobiti zaštitu na koju imaju pravo”, poručio je ravnatelj Nastavnoga zavoda za hitnu medicinu Žarko Rašić na konferenciji za novinare koju su u Gradskoj upravi sazvali dan uoči štrajka sindikata zagrebačkog sanitetskog prijevoza.

Lopticu prebacili na Vladu

Kako je najavljeno iz sindikata, štrajk počinje u srijedu, 5. veljače, u 6 sati do ispunjenja zahtjeva da se radnici saniteta u koeficijentima i plaćama izjednače s kolegama u hitnoj pomoći. Iz Gradske uprave uputili su sindikalce da se obrate Vladi i resornom ministarstvu jer Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba samo provodi Vladinu Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, po kojoj vozači i tehničari u sanitetu imaju niže koeficijente i manju plaću od onih u hitnoj pomoći.

“Razlika postoji samo u koeficijentima koje određuje Vlada. Što se tiče uvećanja koeficijenta zbog uvjeta rada i odgovornosti, oni su određeni kolektivnim ugovorom i isti su za djelatnike hitne i sanitetskog prijevoza”, pojasnio je Rašić čiji zavod raspolaže sa 69 timova hitne pomoći i 41 timom sanitetskog prijevoza.

Nabava novih vozila

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč smatra da hitna pomoć radi u težim uvjetima od sanitetskog prijevoza i zaslužuje više koeficijente. Iako koeficijente određuje Vlada, Jeleč napominje da sanitetski prijevoz samo obavlja transport kroničnih bolesnika dok hitna pomoć spašava živote.

Zagrebački zavod za hitnu medicinu u stalnom je kontaktu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, koji bi se, kako se neslužbeno doznaje, poslijepodne trebao sastati s predstavnicima sindikata sanitetskog prijevoza. “Radimo na rješavanju tog problema, no sve je na Vladi, oni odlučuju o koeficijentima”, poručuje Rašić.

Odgovorio je i na pritužbe djelatnika sanitetskog prijevoza na dotrajalost vozila te najavio da Zagreb planira nabavu novih 70 vozila za hitnu pomoć i sanitetski prijevoz, o čemu bi uskoro trebala odlučivati Gradska skupština.

Zdravka Grund
Telegram autor
1763 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program