Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Izgleda da i očitovanje tužiteljice u slučaju Žalac demantira šeficu DORH-a koja tvrdi da ništa nije znala

Navodno navodi da je sve napravila sukladno uputama nadređenih, pritom spomenuvši i Hrvoj Šipek

26.11.2021., Zagreb - u nastavku danasnjeg rada Sabor raspravlja o Izvjescu Glavnog drzavnog odvjetnika Republike Hrvatske o radu drzavnih odvjetnistava u 2020. godini.
FOTO: PIXSELL

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek u Saboru je danas priznala da je USKOK i tijekom njezinog mandata izvijestio DORH o tome što je poduzimao u Aferi Žalac, koju je otkrio Telegram. Hrvoj Šipek je do sada javno tvrdila kako nije znala ništa o tom slučaju, jer je iz USKOK-a nisu informirali, no nakon inzistiranja saborskog zastupnika Nikole Grmoje na kraju je priznala kako je u srpnju ove godine u DORH ipak stiglo izvješće o provedenim izvidima.

Još jutros je na sjednici Antikorupcijskog vijeća i saborskog Odbora za pravosuđe Hrvoj Šipek ponovila svoje tvrdnje s famozne presice koju je prošli tjedan održala sa šeficom USKOK-a Vanjom Marušić – USKOK-ovo izvješće o Žalac došlo je u DORH u veljači 2020., prije nego što je preuzela dužnost i nitko je nije upoznao sa slučajem.

U sabornici je nakon priznanja da je novo izvješće stiglo i u srpnju, nakon što je preuzela funkciju državne odvjetnice, Hrvoj Šipek tek je ustvrdila kako ga “nije vidjela”. Kako je to moguće i jesu li sa sadržajem bili upoznati njezini suradnici, nije pojasnila.

Novo očitovanje navodno demantira Hrvoj Šipek

Hrvoj Šipek je jutros demantirala da će smijeniti Vanju Marušić kao što se jučer neslužbeno proširilo medijima. Rekla je kako je nadzor nad radom USKOK-a u predmetu Žalac u tijeku. “Tek kad ovaj nadzor bude gotov i na temelju utvrđenih činjenica ja ću donijeti odluke. Spekulacije o smjeni Vanje Marušić su potpuno neutemeljene”, rekla je Hrvoj Šipek i pritom napala medije. “Odluku neću donijeti pod pritiskom medija koji jedan dan navijaju za jednu, a drugi za drugu stranu.”

Dodala je kako se neće trebati dugo čekati na rezultate nadzora i njezinu odluku. Kako doznaje Jutarnji list, razrješenje Vanje Marušić već je bila gotova stvar jučer, ali nekoliko sati prije formalne odluke u DORH je stigao dokument iz nadzora o radu USKOK-a u aferi Žalac koji je doveo do stopiranja razrješenja šefice USKOK-a.

Navodno i taj dokument demantira tvrdnje Hrvoj Šipek da ništa nije znala o zatvaranju izvida u slučaju Žalac i podržava izjave Vanje Marušić da je o radu USKOK-a obavijestila DORH i glavnu državnu odvjetnicu. Kako piše Jutarnji, riječ je o očitovanju tužiteljice koja je bila zadužena za taj predmet i koja je do kraja radila na njemu. U tom očitovanju navodno je navela da je sve napravila sukladno uputama nadređenih pritom spomenuvši i Hrvoj Šipek. Ta tužiteljica je navodno jučer pozvana u DORH na razgovor kojem je tema bilo njezino očitovanje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više