Politika & Kriminal

Jučer je puštena snimka Tadića kako priča da je lagao na sudu zbog Kalmete. Sad tvrdi da to nije istina

Kaže kako s Kalmetom nije imao nikakve susrete

Osječki poduzetnik koji je nekoć vodio tvrtku Osijek Koteks, Drago Tadić, osuđen zbog pokušaja podmićivanja Vrhovnog suda kako bi ublažio kaznu Branimiru Glavašu, za N1 je izjavio kako je prisustvovao susretu Zdravka Mamića i četvorice sudaca iz Osijeka.

Komentirao je i objavu tjednika Nacional koji tvrdi da je na sudu lagao u korist Božidara Kalmete dok mu se sudilo za izvlačenje novca iz HAC-a, pojasnio izdržavanje kazne u BiH, ustvrdio odakle mu novac za jamčevinu te komentirao profesoricu kaznenog prava Zlatu Đurđević, koja je bila kandidat predsjednika Zorana Milanovića za šeficu Vrhovnog suda.

‘Nisam lagao za Kalmetu’

Voditeljica N1 konstatirala je kako Nacional tvrdi da raspolaže snimkom na kojoj se čuje kako Tadić govori da je lagao na sudu u korist Božidara Kalmete, u zamjenu za svoju slobodu. Ta snimka je, inače, sinoć i objavljena u emisiji Provjereno, i jasno se čuje Tadića kako spominje da mu je obećano smanjenje kazne kod suca Turudića, ako spasi Kalmetu.

“Ta gospođica koja je to radila, nelegalno je snimala mene, maltretirala mene i moju ženu, dolazila kući, nelegalno snimala moju kuću i mene nelegalno maltretirala po Zagrebu. Ona je to tajno snimala držeći (diktafon) u džepu dok smo pili kavu”, kazao je Tadić.

Nije ga, tvrdi, imao zašto ni teretiti. “Kalmetu nisam teretio ni u iskazima na USKOK-u i na županijskom sudu Ja s gospodinom Kalmetom nisam imao nikakve susrete. Iako sam bio direktor velike firme, nisam s njim nikad ni popio kavu kod njega u uredu, kad nas je zvao sve direktore”,

Tvrdi i kako je osoba koja ga je snimala bila fiksirana na Kalmetu. “Meni je rekla kako neće stati dok me ne uništi, jer sam ja taj koji ga je oslobodio”, dodao je Tadić.

Slučajno sreo Mamića

Voditeljica ga je zamolila i da prokomentira fotografiju njega i Mamića u društvu, posebno s obzirom na to da je kod potonjega riječ o čovjeku koji u posljednje vrijeme optužuje osječke suce da ih je podmićivao. Tadić tvrdi da je fotografija nastala u Buševcu na proslavi godišnjice braka na kojoj se on “slučajno zatekao” sa svojim društvom.

“Sjedio sam dok je on (Mamić) razgovarao s osječkim sucima u drugoj prostoriji. U jednom momentu on je došao ljut, zagrlio mene, tu sliku je netko uslikao i pustio. To je bilo prije nego što sam ja otišao u BiH”, kazao je Tadić uz opasku da nije bio Mamićev gost te da je bio odvojen od njegova društva.

Tadić tvrdi kako mu je u nekom trenutku njegov poslovni partner rekao da Mamić skida sat i daje ga jednom gospodinu. “Taj čovjek nije znao da je to sudac Županijskog suda gospodin Krušlin. Ja sam se okrenuo i nastavio dalje. Kad smo odlazili, netko od njih petorice pozvao me da se vratim, da popijem još jedno piće. Ja mislim da je razlog tome bio to da danas, sutra ne bih rekao da sam vidio taj sat.”

Niti dana u zatvoru

Za N1 je potvrdio da, nakon što je osuđen u BiH, nije proveo niti dana u zatvoru. “Pa, to je točno. Ja sam po sporazumu Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji je bio na snazi, otišao dolje, zamijenio kaznu, platio kaznu, sud je trajao godinu i četiri, pet mjeseci. Kada sam završio svoje obaveze koje sam platio dolje, vratio sam se u Hrvatsku gdje mi je kazna redovnim putem priznata. Znači, nisam bio u zatvoru”, potvrdio je i pojasnio Tadić dodavši da je mogao platiti jamčevinu od tri milijuna kuna jer je imao mjesečna primanja u iznosu od 30.000 eura.

Kazao je kako kaznu nije odslužio u Hrvatskoj zato što smatra da je nepravedno osuđen. “Ja smatram, moji odvjetnici smatraju, da je to meni namještena afera od nekih službi iz Osijeka i Zagreba, odnosno obavještajnog podzemlja, gdje su žrtvovali mene. Nakon što je predsjednik Vrhovnog suda Hrvatin lagao, on je dobio i treći mandat za predsjednika Vrhovnog suda, ja sam završio dvije godine u zatvoru”, žali se Tadić.

Tadić i danas negira da je ikoga htio potkupiti, te navodi da se sudac ponašao “neprimjereno”. Dodao je i kako se osječki suci s poduzetnicima druže “već možda od 2004., 2005.”

O Zlati Đurđević

Tadić tvrdi i da su osobe koje vode tamošnji PNUSKOK i nadležno tužiteljstvo prijetile da će “uništiti njega i njegovu obitelj”. Otkrio je i da se još 2010. pismeno žalio tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor i tadašnjem ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku da ga izvjesne osobe reketare.

Što se tiče suđenja na kojem je proglašen krivim Tadić je rekao da je prije desetak godina Zlata Đurđević javno zaključila da on nije nizašto kriv. “Profesorica kaznenog prava Zlata Đurđević 2011. u emisiji HRT-a izjavila je decidirano da u mom predmetu podmićivanja Vrhovnog suda nema ni ‘k’ od kaznenog djela.”

Tadić se pozvao na to da snimka te izjave Đurđević sigurno još mora biti negdje u arhivama HRT-a.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu