Konačno uhićen Drago Tadić, čovjek s puno optužnica koji je zbog Glavaša htio podmititi Vrhovni sud

Uhitila ga je lišila granična policija na osnovu Interpolove tjeralice

ZADNJA IZMJENA: srp 17, 2020
Foto: Krunoslav Petric/PIXSELL

Poduzetnik Drago Tadić, pravomoćno osuđen na godinu i devet mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda RH koji su odlučivali u slučaju Branimira Glavaša, uhićen je u Bosni i Hercegovini. Potvrđeno je to za Telegram iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

Kako bi izbjegao odlazak u zatvor, Tadić je u rujnu 2018. pobjegao u BiH, čije državljanstvo također ima. Prema dostupnim informacijama boravio je u općini Kongora kod Tomislavgrada, a uhvaćen je kad je prelazio prijelaz Šamac, na granici s Hrvatskom. Prema neslužbenim informacijama, sada se odlučio predati hrvatskim vlastima pa je krenuo preko granice.

Službena potvrda uhićenja

U Graničnoj policiji BiH Telegramu su kazali kako su njihovi policajci uhitili Tadića na graničnom prijelazu Šamac dok je izlazio iz BiH. “Utvrđeno je da je za njim na snazi tjeralica Interpola Zagreb. Nakon uhićenja predan je policiji Suda BiH”, rekli su nam. Sada bi sud BiH trebao odlučivati hoće li Tadića na osnovu tjeralice predati Hrvatskoj. On se tome može protiviti ili se pak složiti pa će i biti izručen Hrvatskoj. Ako se usprotivi izručenju, iako je prema informacijama Telegrama u Hrvatsku i krenuo kako bi se predao, proces će biti proveden na temelju onog famoznog Sporazuma o izručenju koji imaju Hrvatska i BiH. Prema njemu hrvatske vlasti nisu uspjele realizirati izručenje Zdravka Mamića, jer je Sud BiH zaključio kako kazneno djelo za koje je osuđen nije obuhvaćeno sporazumom.

Do kraja rujna 2018. kada je pobjegao u BiH Drago Tadić je uspješno izbjegavao odlazak na odsluženje kazne. Pravdao se najrazličitijim zdravstvenim problemima. Na kraju mu je određeno da se 26. rujna 2018. javi u zatvor. Nakon što se nije pojavio za njim je raspisana potraga, a ubrzo je izdana i međunarodna tjeralica.

Presuda protiv Drage Tadića

Sud je u međuvremenu dobio podatak da Tadić boravi u rodnom mjestu kraj Tomislavgrada. Zašto je sada odlučio napustiti sigurnost BiH u ovom trenutku nije poznato. Ako bude izručen morat će odslužiti kaznu jer je, prema pravomoćnoj presudi, u ljeto 2010. godine zajedno sa svojom suprugom Božicom Ćavar Tadić, tadašnjim saborskim zastupnikom HDSSB-a Ivanom Drmićem, novinarkom Sanjom Marketić i poduzetnikom Srećkom Jurišićem dogovorio da pronađu ljude preko kojih će utjecati na članove vijeća Vrhovnog suda koje je trebalo odlučivati o žalbi Branimira Glavaša.

U tom trenutku Glavaš je bio nepravomoćno osuđen zbog ratnog zločina i očekivao se ishod žalbe njegove obrane. Uloga Sanje Marketić i Ivana Drmića bila je da prikupljaju novac za mito, dok je Božica Ćavar Tadić sve koordinirala. Jurišić je pak tražio posrednike prema vrhovnim sucima. I sam Tadić je kontaktirao tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina, dok je Jurišić zvao političare. Raspitivali su se kako teče postupak protiv Glavaša. Odluka je tada već bila donesena, no još je, prije objave, morala proći evidenciju sudske prakse.

Zašto Tadić mora u zatvor?

Drmiću i Sanji Marketić prikupljanje novca je zapinjalo. Zato je upravo Tadić dio sredstava posudio od poduzetnika Petra Pripuza. Drmić novac zatim predaje Jurišiću, a ovaj preko svog znanca Petra Kneževića pokušava doći do Marine Dujmović Vuković, bivše državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa i bivše potpredsjednice Udruge hrvatskih sudaca. Upravo je preko nje trebao biti ostvaren kontakt s nekim sucima Vrhovnog suda ne bi li se utjecalo na njih u Glavaševom slučaju.

Do sastanka i dogovora, odnosno predaje novca između Srećka Jurišića i Marine Dujmović Vuković nikada nije došlo. Naime, Sanja Marketić i Ivan Drmić posumnjali su da ih se prisluškuje pa su podnijeli kaznenu prijavu policiji i prekinuli sve aktivnosti. Svi upleteni u ovu aferu, osim Tadića, nagodili su se s USKOK-om i dobili uvjetne kazne. Tadić je pak od početka poricao krivnju, da bi na kraju ipak bio osuđen.

Promjena iskaza protiv Kalmete

U međuvremenu je Tadić postao važan svjedok protiv bivšeg ministra Božidara Kalmete u procesu zbog izvlačenja novca iz cestarskih tvrtki. Iako je u svom iskazu tijekom istrage optužio bivšeg ministra Kalmetu i njegovog državnog tajnika Zdravka Livakovića, da su preko HAC-a organizirali izvlačenje novca, naknadno je, tijekom glavne sudske rasprave promijenio svjedočenje. Nije više izravno teretio Kalmetu i Livakovića.

Za svoje prvo svjedočenje Tadić je od tužiteljstva dobio oprosnicu. Nije, naime, procesuiran za izvlačenje novca iz Osijek Koteksa kojem je bio na čelu ni za davanje mita čelnim ljudima HAC-a koji su mu za uzvrat osigurali unosne poslove na gradnji autocesta. Pristao je u zamjenu za to svjedočiti o kontaktima s Josipom Sapunarom i Milivojem Mikulićem, koji su bili u upravi HAC-a, te opisao kako im je u više navrata davao novac. Radilo se o plaćanju konzultantskih usluga koje Osijek Koteks nikada nije trebao ni dobio, te sponzoriranju gradnje sportske dvorane u Prološcu i obnovi franjevačke crkve u Splitu.

Kako je kasnije promijenio priču možete se prisjetiti ovdje.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2062 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program