Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kakva država. Sud potvrdio da je šef HEP-a nezakonito zaradio 62.000 kuna, a kazna i sudski troškovi iznosili 13.000 kuna

Iako je izgubio na Sudu, Frane Barbarić je i dalje u plusu. Na kraju mu je ostalo 48.797,70 kuna

FOTO: PIXSELL

Predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić nezakonito je bio na dužnosti potpredsjednika Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – istok, prilikom čega je nezakonito zaradio gotovo 62 tisuće kuna. Sukus je to presude zagrebačkog Visokog upravnog suda, koji je definitivno odbacio Barbarićeve pravosudne pokušaje da se izvuče iz novčane kazne koju mu je još prije dvije godine razrezalo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Zbog paralelnog obnašanja dvaju javnih dužnosti (šefovanje HEP-om i potpredsjednikovanje u gradskoj četvrti), Barbarić je kažnjen s 10 tisuća kuna.

Unatoč tomu što je već na početku mandata u HEP-u upozoren da ne može sjediti na dvije stolice, on je to ignorirao. A nakon što je kažnjen, pokušao je istjerati pravdu na Upravnom i Visokom upravnom sudu, što mu je nedavno propalo. Ipak, kad se podvuče crta, već imućni Barbarić nakon cijelog slučaja izašao je u plusu.

Tražio mišljenje povjerenstva pa ga ignorirao

Pravosudni obračun na dvije instance, pa i medijski izvještaji o njegovom slučaju tijekom proteklih godina lako bi se izbjegli već na početku njegove dužnosti na mjestu predsjednika Uprave HEP-a, da je Barbarić postupio kako mu je rečeno.

Naime, prije nego je 1. siječnja 2018. postao šefom državnog energetskog mastodonta, Barbarić je vlastoručno zatražio od Povjerenstva mišljenje je li problem istovremeno obavljati dvije javne dužnosti.

Odgovor mu je stigao početkom veljače iste godine, a ukratko je glasio: Povjerenstvo je izrijekom navelo kako njegove dvije funkcije predstavljaju “obnašanje dvije javne dužnosti u smislu članka 13. stavka 1. ZSSI-a” te da se svakako, povodom stupanja na dužnost u HEP-u, razriješi od obavljanja dužnosti člana Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – istok. Gospodin Barbarić, koji je sam zatražio mišljenje, odlučio ga je ignorirati i svjesno ući u zonu kršenja zakona.

Kazna: 10 tisuća kuna na pet rata

Iako je, dakle, bio upoznat kako se radi o kršenju Zakona o sprječavanju sukoba interesa, od siječnja 2018. do siječnja 2020. nije se dao iz fotelje u Vijeću gradske četvrti, što ga je koštalo pokretanja postupka pred Povjerenstvom, a onda i kazne koja mu je određena, nakon što je formalno donesena odluka o povredi zakona.

Zbog paralelnog obnašanja dužnosti i primanja naknade, Povjerenstvo je Barbarića kaznilo s deset tisuća kuna i to na pet rata, po dvije tisuće kuna. Tu ćemo istaknuti kako je u spornom razdoblju obnašanja dužnosti šefu HEP-a iz zagrebačkog proračuna isplaćeno 61.922,70 kuna.

Da je Povjerenstvo nekim slučajem odlučilo kazniti ga najvećom mogućom svotom (40 tisuća kuna), Barbarić bi i dalje zapravo bio u plusu. No i ovako se odlučio boriti na sudu.

‘Pretjerani ekscesivni formalizam’

U tužbenom zahtjevu upućenom Upravnom sudu, Barbarić optužuje Povjerenstvo za “krajnje ekstenzivno tumačenje” Zakona o sprječavanju sukoba interesa te “pretjerani ekscesivni formalizam”. Napominje i kako u njegovom slučaju nema nikakvog sukoba interesa te tvrdi da je funkcija člana Vijeća gradske četvrti zapravo počasna funkcija.

No, sud je glatko odbacio sve njegove argumente i ukazao kako je zakon, u ovom slučaju, nedvosmislen i jasan: nema sjedenja u dvije fotelje.

Upravni sud je, dakle, odbacio Barbarićevu tužbu i još mu naplatio trošak upravnog spora od 3125 kuna. Ali tu nije bio kraj priče. Šef HEP-a odlučio je pokušati srušiti i presudu Upravnog suda pa se žalio Visokom upravnom sudu. Početkom ovog mjeseca, VUS je donio odluku i u suštini ponovio sve argumente nižestupanjskog suda te odbacio žalbu: predsjednik Uprave HEP-a definitivno je kršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Barbarić je i dalje u plusu

Iako je izgubio, Barbarić nema razloga biti nezadovoljan. Na poziciji na kojoj nije trebao biti, inkasirao je 61.922,70 kuna. Kad odbijemo kaznu Povjerenstva te sudske troškove, na kraju mu je ostalo 48.797,70 kuna ili 6.489,05 eura. Što je iznos nešto viši od dvije mjesečne plaće koju prima na čelu HEP-a.

Imovinska kartica Frane Barbarića teška je milijune kuna. Što u nekretninama poput stanova, kuća, vinograda, šuma i zemljišta; što u pokretninama u vidu nekoliko štednji u različitim valutama, u vrijednosti većoj od milijun kuna.

Ipak, svaka kuna očito je važna: Barbarić i ostali članovi uprave HEP-a prije nekoliko su mjeseci kažnjeni s po tri tisuće kuna zbog primanja dodatnih naknada (božićnica, darova za djecu, godišnjih nagrada), iako kao javni dužnosnici, to nisu smjeli.