Politika & Kriminal

Koliko je ovo urnebesno? Izaslaniku kojeg je predsjednica poslala blokirali su govor na komemoraciji

Doslovno su svi održali govore osim Zorana Marunčeka, njegovo ime je navodno maknuto s popisa

FOTO: Predsjednica i gradonačelnik otoka koji je blokirao predsjedničinog izaslanika

Izaslaniku predsjednice Republike, Zoranu Marunčeku, inače predsjedniku vinkovačke HVIDR-e i predsjedniku Udruge veterana 5. Gardijske brigade Sokolovi, onemogućeno je da govori na komemoraciji u Otoku, u ponedjeljak, 2. prosinca.

Skandal se dogodio u režiji Josipa Šarića, gradonačelnika Otoka i pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a, Gordana Jandrokovića. Šarić je Marunčeka, koga je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović kao svog izaslanika poslala na komemoraciju u Otok, izbrisao s liste govornika, pa ga voditeljica programa Marijana Barnjak Jelić nije najavila.

Očekivalo se da će se ljudima obratiti izaslanik predsjednice

U Otoku se toga dana, naime, održavalo obilježavanje 28. obljetnice pogibije hrvatskih pilota i padobranaca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i branitelja Otoka. Očekivalo se da se skupu obrati i izaslanik predsjednice Republike, s obzirom na to da je cijeli događaj organiziran pod njenim pokroviteljstvom. No, još je zanimljivije da je predsjednik Izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović u Otoku upravo gradonačelnik Josip Šarić, koji pak njenom izaslaniku nije dopustio obraćanje skupu.

Telegram je tražio objašnjenje iz Ureda predsjednice zašto se to dogodilo, no odgovor nismo dobili. Također, odgovor na pitanje zašto nije govorio na skupu, zatražili smo i od samog Marunčeka, ali on nam je u SMS poruci samo kratko napisao kako u vezi s tim neće davati nikakve informacije bez konzultacija s Uredom predsjednice.

Na naše pitanje zašto izaslaniku predsjednice Republike nije bilo omogućeno govoriti, gradonačelnik Josip Šarić, ujedno i pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a, Gordana Jandrokovića, rekao je kao je postojao usuglašeni dogovor da se na komemoraciji u Otoku, u ime Vlade, Sabora i Ureda predsjednice obrati samo jedan govornik.

Deur je sve zamolio da ne izlaze s tim u javnost?

Neslužbeno pak saznajemo da je neugodnu situaciju koja je nastala pokušao riješiti predsjedničin posebni savjetnik za branitelje Ante Deur, tako što je sve aktere događaja zamolio da ne istupaju u javnosti, kako ne bi naškodili kampanji predsjednice Grabar-Kitarović.

Inače, na komemoraciji u Otoku govorili su brigadir Goran Novoselić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, saborski zastupnik iz Vinkovaca, Dražen Milinković u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, general Josip Lucić, kao izaslanik ministara branitelja Tome Medveda i Vladimir Šeks, kao počasni građanin Grada Otoka. Dakako, skupu se obratio i gradonačelnik Šarić. Za sve njih našlo se mjesta i vremena, ali ne i za izaslanika predsjednice Republike.

Trebao se dogoditi i grandiozni prelet, no došao je aviončić

Zanimljivo je kako je gradonačelnik Šarić u službenom pozivu na obilježavanje 28. obljetnice pogibije hrvatskih pilota i padobranaca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i branitelja Otoka najavio i prelet vojnih zrakoplova AN-2 i MiG-21, te slijetanje i polijetanje vojnog helikoptera OH 58D Kiowa Warrior, te nastup Akrobatske grupe Krila Oluje. Međutim, ništa od toga nije se dogodilo, osim preleta malog zrakoplova AN-2.

Na naš upit je li uopće bilo dogovoreno prelijetanje zrakoplova MiG-21, kao i slijetanje helikoptera Kiowa Warrior na parkiralište uz glavni trg u Otoku, iz Ministarstva obrane nismo dobili odgovor.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu