Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kosor se potužila da je nisu zvali na ručak s Macronom: 'Dobro, pozvan je Dalić koji je izgubio od Francuske'

A ona je potpisala važan strateški sporazum s bivšim francuskim premijerom

Dvodnevni posjet Hrvatskoj francuski predsjednik Emmanuel Macron završava svečanim ručkom u zagrebačkom hotelu Esplanadi. Gala ručak u čast Macronu organizirala je Vlada, a na njega je pozvano stotinjak uzvanika iz društvenog i javnog života koji su dali doprinos francusko-hrvatskim odnosima.

Među uzvanicima našli su se Tereza Kesovija, bivši i aktualni treneri hrvatske nogometne reprezentacije, Miroslav Ćiro Blažević i Zlatko Dalić, te Mate Rimac, koji je Macronu ispred Esplanade predstavio Neveru i Bugatti Chiron.

Pozivnicu pak nije dobila bivša premijerka iz redova HDZ-a Jadranka Kosor iako je ona, kako je napomenula vanjskopolitička urednica N1 televizije Ivana Dragičević, potpisala prvi strateški sporazum između Hrvatske i Francuske s nekadašnjim francuskim premijerom Françoisom Fillonom 2010. godine.

‘Na ručak je pozvan Dalić koji je izgubio od Francuske’

“Koliko vidim, Jadranka Kosor nije na svečanom ručku iako je s Francoisom Fillonom, tada premijerom, potpisala prvi strateški sporazum RH i FRA”, napisala je Dragičević na Twitteru. Kosor joj je ubrzo odgovorila.

“Točno. Premijer Fillon bio je prvi francuski premijer koji je došao u RH. Potpisali smo Strateški sporazum, Deklaraciju i Akcijski plan o suradnji. No, dobro. Na ručak je pozvan Z. Dalić koji je izgubio od Francuske 2018. u Moskvi”, napisala je bivša premijerka.

Macron se s Plenkovićem divio preletu Rafalea

Macron je danas s premijerom Andrejom Plenkovićem potpisao novi Sporazum o strateškoj suradnji Hrvatske i Francuske. U Banskim dvorima je potpisan i ugovor o nabavi francuskih borbenih zrakoplova Rafalea.

Francuski šef države sinoć je stigao u Hrvatsku, a jutros se prvo sastao s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem na Pantovčaku te potom potom položio vijenac poginulima na Spomeniku domovini. Nakon potpisivanja sporazuma u Vladi, Macron i Plenković su izašli na Markov trg i u Ćirilometodsku ulicu do vidikovca gdje su gledali nekoliko preleta Rafalea.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više