Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Macron nakon sastanka s Milanovićem: 'Nepravda je što sam prvi francuski predsjednik u posjetu Hrvatskoj'

Radujem se, ovo je za Hrvatsku jedan svojevrsni novi početak, rekao je Milanović

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas se na Pantovčaku sastao s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Nakon prigodnog dočeka i kratkog sastanka obojica su dala izjavu medijima. Prvi je govorio Zoran Milanović.

“Iznimna mi je čast, tako se uvijek počinje, ali meni je ogromna čast da nas je posjetio predsjednik Macron”, rekao je Milanović i potvrdio kako su razgovarali o nabavci zrakoplova i zbivanjima u regiji i svijetu. “To su stvari koje Francuska kao nuklearna sila u EU gleda na jedan način malo širi od našega. Razgovore ocjenjujem odličnima, iz ovoga će slijediti strateška suradnja. Radujem se, ovo je za Hrvatsku jedan svojevrsni novi početak”, kazao je i rekao da se suradnja sa SAD-om nastavlja, ali da je ovo jedan novi početak.

Obojica predsjednika su na izjavama nosila narančastu vrpcu na reveru, a Milanović je objasnio o čemu se radi. Nakon službenog dijela svojeg govora je kazao da mu je žena jutros oko pet sati, nakon druge jutarnje kave, rekla da je danas Dan borbe protiv nasilja nad ženama, pa su to odlučili obilježiti. “Skrojili smo ih u pola sata. Drago mi je da se i francuski predsjednik pridružio tome… Hvala vam”, rekao je Milanović Macronu.

‘Ovo je sigurno novo poglavlje po pitanju naših bilateralnih odnosa’

Potom je govorio Macron koji je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je prvi predsjednik Francuske koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja. “Radi se o jednoj nepravdi, ovaj posjet simbol je našeg prijateljstva”, rekao je pa podsjetio na ulazak Hrvatske u EU. “Odlučili ste se priključiti EU projektu u potpunosti svjesni da to pridonosi miru i prosperitetu u regiji u kojoj je bilo sukoba”, rekao je.

Kazao je da ovo današnje partnerstvo posvećuje i uzvisuje bilateralnu vezu Hrvatske i Francuske što će konsolidirati vezu prema jednoj Europi obrane koja također sudjeluje u NATO-u. “Naše dvije zemlje nastavit će raditi na različitim tamama, sigurnosti, migracijama. Sve su to teme koje pokazuju europski put Hrvatske, Schengen i eurointegracija”, rekao je Macron pa dodao da je s vladom razgovarao o raznim temama od geopolitike, klimatskih promjena do tehnologije.

“Ta pitanja su u srcu partnerstva i onoga što ćemo činiti u EU. Podsjećam da je Hrvatska predsjedala EU-om 2020. a mi preuzimamo 2022. i nastavljamo bilateralne veze. Suradnja koju ćemo ostvariti je jako važna za temu pred nama, temu zapadnog Balkana. Pitanje mira je strateško za EU i to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu u zapadnom Balkanu”, rekao je i zahvalio Milanoviću na razgovoru. “Ovo je sigurno novo poglavlje po pitanju naših bilateralnih odnosa”, rekao je i rukovao se s predsjednikom Milanovićem.