Politika & Kriminal

Mala pobjeda meteorologa: iako ih Boras tuži i ne da im da izgrade novu zgradu, Grad im je upravo odobrio građevinsku dozvolu

No, stvar još nije ni približno nije gotova, a šefica DHMZ-a nam kaže kako očekuje i novi prigovor Sveučilišta

FOTO: Pixsell/Telegram

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) dobio je od Grada Zagreba građevinsku dozvolu za izgradnju svoje nove upravne zgrade na zagrebačkom Kampusu Borongaj. Telegramu je to potvrdila glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek. Građevinska dozvola, koja je ovaj tjedan odobrena meteorolozima, dolazi nakon prigovora koji su na izdavanje građevinske dozvole podnijeli sa Sveučilišta u Zagrebu krajem kolovoza. Ubrzo nakon prigovora, Sveučilište – čiji pojedini fakulteti djeluju na Kampusu – tužilo je DHMZ za ometanje posjeda.

Telegram je prije dva tjedna otkrio poteškoće s kojima je DHMZ suočen u izgradnji svoje nove upravne zgrade. S državom su 2017. potpisali ugovor o dodjeli nekretnine za izgradnju zgrade na Kampusu, izradili su arhitektonski i građevinski projekt, a cijela stvar je uvrštena na listu strateških projekata Republike Hrvatske. Međutim, tijekom postupka izdavanja građevinske dozvole, Sveučilište je uložilo prigovor i ubrzo tužilo DHMZ. Kako su nam pojasnili iz Zavoda, Sveučilište im osporava “pravni interes za izdavanje građevinske dozvole”, odnosno ugovor koji su 2017. potpisali s državom.

Šefica meteorologa očekuje novi prigovor Sveučilišta

Iako im je građevinska dozvola stigla u utorak, ravnateljica Ivančan-Picek u razgovoru nam kaže kako u svakom slučaju očekuje novi prigovor Sveučilišta: “Uvjerena sam da će se Sveučilište u Zagrebu ponovno žaliti, gotovo sam sto posto sigurna”. Dodaje kako u DHMZ-u smatraju da vodstvo Sveučilišta jednostavno nije u pravu, no da – s obzirom na pravni mehanizam koji imaju na raspolaganju – ne vidi razlog da ponovno ne posegnu za prigovorom. Smatra i kako im je prigovor pravno neutemeljen, što se vidi iz odobrene građevinske dozvole od strane Grada, objašnjava ravnateljica.

O razlozima ulaganja prigovora na izdavanje građevinske dozvole DHMZ-u i podizanja tužbe za ometanje posjeda, ranije smo već upitali upravu Sveučilišta u Zagrebu i rektora Damira Borasa, no nikada nam nije stiglo objašnjenje za ove poteze. Međutim, kako doznajemo sa sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu održane u utorak, neki su senatori o tome postavili pitanje. Iz redova uprave Sveučilišta, odgovarao je prorektor Ante Čović iz čijeg izlaganja, govore senatori s kojima smo razgovarali, nije bilo jasno zašto je Sveučilište protiv izdavanja građevinske dozvole DHMZ-u.

O zgradi DHMZ-a jučer rasprava na Senatu

Za riječ se javio, doznajemo, i Stjepan Ćosić s Fakulteta hrvatskih studija koji bi DHMZ-u na Kampusu bio prvi susjed. Kazao je, prenose nam senatori, da na Hrvatskim studijima “nisu znali da će se morati srušiti sportska dvorana i nastavne predavaonice kako bi se izgradila zgrada DHMZ-a”. Međutim, kako nam kaže gospođa Ivančan-Picek, tamo nema nikakve sportske dvorane. “Sjeverni hangar za koji tvrde da je sportska dvorana, jest derutni hangar s razbijenim prozorima”, pojašnjava ravnateljica DHMZ-a.

Podsjeća na ugovor o dodjeli nekretnine koji su 2017. potpisali s državom; prema njemu, na dodijeljenom zemljištu nalaze se tri nekretnine. Od toga jednu već sada, nakon obnove, koristi DHMZ, jedna je prema ugovoru predviđena za rušenje (op.a. spomenuti hangar), a jednu zgradu koriste dijelom Pravni fakultet i Hrvatski studiji. Ta im zgrada, naglašava Ivančan-Picek, za njihovu izgradnju uopće ne smeta. Dapače, u ugovoru DHMZ-a i države jasno stoji da je DHMZ upoznat s time da jednu zgradu na zemljištu koriste Pravo i HS te da se tome ne protive.

Podrška Ministarstva i novac iz fondova

Spomenimo i kako se na Senatu u utorak, govore nam sudionici, moglo čuti neke od senatora koji su argumentirali kako nije u redu da Sveučilište stopira prijateljski zavod s kojim neki fakulteti imaju odličnu suradnju. U sagi oko izgradnje nove zgrade, izvještavali smo, DHMZ ima potporu resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje je nadležno za projekt modernizacije DHMZ-a.

DHMZ danas radi na nekoliko neadekvatnih lokacija po Zagrebu, a centralnu dotrajalu zgradu na Griču definitivno im je uništio prošlogodišnji potres. Prostorno rješenje upravo im je u novoj upravnoj zgradi na Kampusu Borongaj. Okvirni je trošak izgradnje procijenjen na 249.985.723 kuna s PDV-om, dok je okvirni trošak opremanja zgrade procijenjen na 141.134.572 kuna s PDV-om. Većina sredstava pokušat će se osigurati iz fondova Europske unije.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu