Politika & Kriminal

Mamić na suđenju za aferu SMS: 'Varga mi je kukao da će ga deložirati, dao sam mu 50.000 eura'

Svjedočenje je iskoristio da ponovno napadne osječki sud i Dinka Cvitana

23.07.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 
Nakon rocista na kojem se razmatrao zahtjev za izrucenje, Zdravko Mamic trceci je pobjegao od novinara.
Photo: Armin Durgut/PIXSELL
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Na današnjem suđenju Franji Vargi i Blažu Curiću za takozvanu aferu SMS, video linkom se kao svjedok na Županijski sud u Osijeku javio i Zdravko Mamić. Mamić je, obraćajući se sudu, kazao kako je Vargu upoznao tijekom njegovog suđenja u Osijeku, te da mu je njegov broj dao “prijatelj Karamarko na kavi”, javlja Večernji list.

Karamarko mu je tada navodno rekao kako bi bilo dobro da se čuje s Vargom jer ima neke podatke koji bi ga mogli zanimati. Potom se s Vargom sastao u Hotelu Osijek, a kaže, papiri koje mu je on donio nisu ga oduševili. No Varga mu je rekao da je to samo dio onog što ima.

Montiranje procesa

“Bili su to papiri gdje je bilo vidljivo dosta o gospodarskom kriminalu raznih osoba u raznim institucijama, kao i zloupotrebe postupka u kaznenom postupku protiv mene. Kako sam ja bio opsjednut time da dođem do istine, jer sam znao da je postupak protiv mene politički montiran, htio sam doći do informacija”, kazao je Mamić te dodao kako je nekoliko puta kontaktirao s Vargom, a potom sve dokumente predao svom odvjetniku Veljku Miljeviću.

Mamić je današnje svjedočenje opet iskoristio kako bi neutemeljeno napao osječki sud i bivšeg Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana. Rekao je kako mu poznato da je Dinko Cvitan u DORH-u održao sastanak, “nakon što su suci osječkog suda uhvaćeni u koruptivnim mjerama, sa svojim zamjenikom šefom policije te šefom Županijskog suda u Osijeku”. Na tom je sastanku, tvrdi opet Mamić, Cvitan prisutnima kazao da Mamića osude na više od pet godina, ili će njihovi suci završiti kao optuženici. “Tako znam da mi je proces montiran”, izjavio je Mamić.

Dogovor sudaca i bijeg u BiH

Također je rekao kako je dokumente koje je dobio od Varge prezentirao na konferenciji za medije dva dana prije no što sud donio presudu u njegovom slučaju. No to je, kako je kazao, samo mali dio onoga što je dobio. Potom se opet vratio na svoj slučaj.

“Suci Krušlin i Jukić su u birtiji dogovarali moju presudu, ljudi su to čuli, došli u Zagreb i ispričali mi. S obzirom na to da Dražen Jelenić nije ništa poduzeo vezano uz tu dokumentaciju, koju je Odvjetništvu predao moj odvjetnik Miljević, shvatio sam o čemu se tu radi i onda sam sjeo u automobil i otišao u BiH”, kazao je Mamić te potom u jednoj rečenici otkrio i tko je čuo sporni razgovor sudaca.

“Da nisam imao sreću da me nazvao Željko Širić (osuđeni bivši nogometni sudac), ja bih bio 29 mjeseci iza zidova osječkog zatvora”, rekao je, a potom i dodao: “Nikada me u životu nećete vidjeti pred tim zločinačkim sudom”.

Pomaganje Vargi

Govoreći potom još malo o Vargi, Mamić je kazao kako on nikada od njega ništa nije tražio, ali je potvrdio da mu ga je bilo žao pa mu je puno pomogao.

“On je kukao i djelovao kao netko tko ima jako puno problema, a ja sam takav kakav jesam i pomagao sam mu. Rekao je da je dobio nalog za deložaciju iz kuće, trebalo je platiti nekih 50.000 eura za kuću i ja sam mu to dao. Točno je da sam mu kupovao i informatičku opremu, a za neke druge stvari čuo sam preko medija”, kazao je Mamić. Potvrdio je ujedno da je Vargi kupio automobil, ali i rekao da mu i danas pomaže.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu