Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Marko Pavić kažnjen zbog afere koju je otkrio Telegram; jer je novcem Ministarstva kupovao vina, skupe parfeme i dezodoranse

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je bivšeg ministra nakon Hedlovog otkrića

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je Marka Pavića, bivšeg ministra u Vladi Andreja Plenkovića zbog afere koju je otkrio Telegram. Naime, ministar je na račun Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kupio parfeme i olovke, a nije dokazao da se radilo o službenim darovima. Nije uopće odgovorio Povjerenstvu kome su kupljene stvari bile namijenjene.

Zato za utvrđeni sukob interesa, odnosno zlouporabu posebnih prava dužnosnika koja proizlaze ili su potrebna za obavljanje dužnosti, Pavić mora platiti novčanu kaznu od pet tisuća kuna. Povjerenstvo mu je omogućilo da to plati u pet rata.

Računi iz Pavićevog šopinga

Nezakonito ministrovo trošenje novca lani u srpnju otkrio je Telegramov Drago Hedl koji je došao do računa iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Naime, u samom finišu svog mandata Pavić je vrijeme, kako je proizlašlo iz računa, iskoristio na vrlo neobičan način: posvetio se šopingu. Prema dokumentima koje smo objavili, ali i iz odgovora glasnogovornice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dalo se zaključiti kako je Pavić osobno, što u radno, što u slobodno vrijeme, hodao po zagrebačkim trgovinama i vlastitom kreditnom karticom kupovao različitu robu. Kasnije je pak od ministarstva na čijem je čelu bio tražio refundiranje troškova.

Za aferu se doznalo nakon što je Zlatko Ilak, tada ovlašten za obavljanje poslova glavnog tajnika u ministarstvu, u najmanje dva navrata lani u srpnju tražio – od Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave i Sektora za financijsko planiranje, upravljanje troškovima i kontrolu – refundaciju troška reprezentacije.

U molbi je naveo da se se na tekući račun ministra Pavića doznači novac za račune koje je ovaj napravio. Radilo se o iznosu od ukupno 7.071,59 kuna. Naknadno je utvrđeno da je ukupni iznos bio gotovo 7.500 kuna, te je Povjerenstvo zbog toga pokrenulo postupak protiv Pavića.

Što je sve kupovao ministar?

On do danas nije dostavio nikakvo obrazloženje za navodne troškove reprezentacije. Iz računa je pak proizlazilo da je Pavić 13. srpnja prošle godine godine u jednoj od prodavaonica Müllera, onoj u zagrebačkom Arena centru u Ulici Vice Vukova 6, u 20:18 sati (što je vidljivo na računu), napravio ceh od 1213 kuna. Ondje je kupio dezodorans marke Hugo Boss koji je platio 212,90 kuna te dvije bočice toaletne vodice Hugo Boss, svaku po cijeni od 499 kuna. Sve to stavio je u vrećicu plaćenu 30 lipa.

Već pola sata kasnije kupovao je u drugoj Müllerovoj prodavaonici, u Avenue Mallu, u Aveniji Dubrovnik 16. Ondje je potrošio 1.595,70 kuna. Bivši ministar ondje je u 20:46 kupio kolonjsku vodicu Calvin Klein čija je cijena bila 655,90 kuna, te još dva muška parfema Eternity, također iz kolekcije Calvin Klein. Svaka bočica koštala je 469 kuna.

I vino kupio na službeni račun

Sljedećeg dana, izjutra, u utorak 14. srpnja već u 9:16 sati, Marko Pavić nastavio je šoping i to u prodavaonici specijaliziranoj za prodaju alkoholnih pića, Vrutak, u zagrebačkoj Vodovodnoj ulici. Ondje je kupio 18 boca vrhunskog iločkog traminca (cijena svake butelje je 59,99 kuna), potom šest butelja Dingača (po cijeni od 114,89 kuna), te još 12 boca Postupa (po cijeni od 77,98 kuna). No, kako je za kupljeni Dingač i Postup dobio 10 posto popusta (ukupno 162,57 kuna), ukupni je račun iznosio 2.542,89 kuna, u što je uključena i povratna naknada od 0,5 kuna po boci, ukupno 18 kuna.

Istog je dana u trgovini Staccato Porsche Design, u Masarykovoj 26 u 14:32 sati kupio crnu kemijsku olovku Icon, Hugo Boss, koja košta 440 kuna, te još jednu roller olovku Pure Cloud, također crnu i također marke Hugo Boss, vrijednu 824 kune. Uz to, tadašnji ministar kupio je i plavo punjenje (refil) za kemijsku olovku i to dva komada (ukupno 40 kuna), te još dva komada plavog refila za roller olovku (ukupno 72 kune). Kad se sve zbroji, ministar je u spomenutoj trgovini ostavio 1.720 kuna.

Tvrdio da se radilo o darovima

U službenom odgovoru koji je tada od Ministarstva dobio Telegram iznos od 7.071,59 kuna odnosio se na trošak protokolarnih darova za ministre i predstavnike država članica EU-a zaduženih za Kohezijsku politiku, predstavnike Europske komisije i Europskog parlamenta s kojima je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije usko surađivalo za vrijeme pripreme i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Darovi su bili za one goste koji, kako su nam uvjeravali, nisu primili protokolarne darove s logotipom EU2020HR, čiji broj je bio ograničen.

“S obzirom na pandemiju COVID-19 sastanci koji su se trebali održati u Zagrebu održani su virtualnim putem pa protokolarne darove dostavljamo diplomatskim putem i poštom. Ministru su refundirani troškovi jer ne koristi službenu karticu”, dodali su. Međutim, tko je točno dobio sporne darove Povjerenstvu Pavić nije uspio objasniti pa je kažnjen zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više