Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Martina Dalić se ovako hvali: ‘Podravka nema ni jednog radnika koji ima manju plaću od minimalne’

Bivša ministrica, smijenjena nakon afere s mailovima, na HRT-u je govorila o svom mandatu u Podravci

FOTO: HRTi

Predsjednica uprave Podravke Martina Dalić gostovala je u današnjem Dnevniku HRT-a. Rekla je kako ta tvrtka ostvaruje jako dobre poslovne rezultate te da su nastavili trend iz prošle godine. Tvrdi da je to “dobar okvir da Podravka bude još bolja”.

“Cilj je da budemo još prisutniji na izvoznim tržištima, a da unutar tvrtke budemo učinkovitije organizirani. Moramo iskoristiti prednosti tehnološke modernizacije i digitalizacije za povećanje svoje konkurentnosti”, kazala je i dodala kako su radnicima Podravke povećane plaće. “Prije mjesec dana smo s isplatom plaće za svibanj napravili korekcije, povećali plaće. Kod nas nema radnika koji ima plaću manju od minimalne plaće”, kaže.

Kupila je dionice Podravke

Govorila je i o državnom udjelu u Podravci, podsjećajući kako država ima oko četvrtinu dionica: “Menadžment i uprava nemaju razgovore ni s kime o promjeni vlasničke strukture. Sadašnja vlasnička struktura je u stvari izvrstan oslonac za rast i razvoj tvrtke”. Ispričala je kako je vrijednost Podravkinih dionica u zadnjih nekoliko mjeseci porasla za dvadesetak posto.

Kaže kako je i ona sama kupila 120 dionica Podravke. “Htjela sam poslati signal da sve ide u dobrom smjeru. Rezultati bi u narednom razdoblju trebali biti još bolji”, pojašnjava.

Upitana o utjecaju pandemije na prehrambenu industriju, kaže da je došlo do pozitivnog šoka. “Potražnja za hranom i za farmaceutikom, jer Belupo je dio naše grupe, bila je jako dobra. Taj pozitivan trend nam daje snagu za razmišljanja o širenju, na bogatija i potentnija tržišta. Akvizicije su zapravo dio snaženja našeg prisustva na području srednje i zapadne Europe”, izjavila je Dalić za HRT.

Komentirala konkuretnost

Vjeruje da bi Hrvatska mogla izaći iz krize već sljedeće godine. “Oporavak od šoka je počeo. Ono što bih željela i što mislim da bi bilo dobro za RH, da se pad ne samo nadoknadi, već da se ovo iskoristi za ubrzanje rast te da to iskoristimo za rješavanje problema koje imamo na tom području”, kaže.

Komentirala je i tablicu konkurentnosti, na kojoj je Hrvatska 59. od 64 promatrane države. Dalić kaže kako nema razloga za to. “Pa to je stanje koje traje već dulje vrijeme. Već smo i u javnim forumima i različitim raspravama sve rekli. Postoji potreba za bržim i intenzivnijim reformama. Ne postoji realni razlog da budemo posljednji ili predzadnji na ljestvici zemalja EU-a”, komentirala je.

‘Agrokor je uspio’

Na kraju razgovora Dalić se osvrnula za situaciju s Agrokorom, rekavši kako je proces uspio. “Ono što danas imamo jest Fortenova koja je odličan partner Podravke. Taj proces je uspio, pokazali smo da se možemo nositi i s najsloženijim ekonomskim problemima. Proračun nije ništa platio, nisu ostali repovi za državu. To je primjer gdje se vidi da se možemo nositi s ekonomskim poteškoćama te ponavljam da ne postoji niti jedan razlog da budemo ovako nisko na ljestvici konkurentnosti”, priča.

Za kraj joj je postavljeno i pitanje bi li ikada više sudjelovala u izvršnoj vlasti na što je rekla da je ona orijentirana na rezultat, na rješavanje problema. “U ovom trenutku političko okruženje za mene nije toliko konkretno”, zaključila je za HRT.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više