Tko je Vili Beroš, čovjek koji će zamijeniti Kujundžića

Naslijedit će Milana Kujundžića koji je razriješen zahvaljujući aferama koje je otkrio Telegram

ZADNJA IZMJENA: sij 28, 2020

Premijer je upravo službeno potvrdio, novi ministar zdravstva bit će Vili Beroš. Premijer Andrej Plenković jutros je razriješio ministra zdravstva Milana Kujundžića, uzdrmanog aferama nastalim zahvaljujući Telegramovim otkrićima o njegovoj imovini i sumnjivim poslovima ministarstva koje je vodio.

Da je spreman preuzeti dužnost, Beroš je i više nego jasno dao do znanja na ulasku u Banske dvore, gdje se oko 13 sati sastao s premijerom. Objasnio je da on dolazi iz sustava pa zna što su izazovi i prioriteti. ”Imam volju, snagu i energiju to napraviti i mislim da hrvatski narod to zaslužuje”, rekao je Beroš, dodavši da smatra kako zdravstveni sustav treba osuvremeniti. “Ako premijer potvrdi mene, ja ću biti sretan da mogu služiti hrvatskom narodu”, rekao je.

Neće imati puno vremena

Beroš je novinarima kazao kako misli da nekoliko mjeseci koje bi mogao provesti kao ministar zdravstva neće biti dovoljno da se isprave nedostatci koji su se desetljećima gomilali u sustavu. „Kao prvo moramo voditi računa o ljudskom potencijalu. Liječnici, medicinske sestre su naše najveće blago. Plaće, prekovremeni. Pozvao bih komoru, zbor i sindikat i razgovarao o problemima ljudskih potencijala”, rekao je.

Dodao je kako smatra da je trenutno najvažnije da se uspostavi hitna helikopterska medicinska služba. “Uvođenje hitne helikopterske medicinske službe zbog toga što preko ljeta imamo izniman broj turista i to je apolutno nužno. Ne možemo biti među zadnjima u Europi”, kazao je Beroš, prenosi N1. S dosadašnjim ministrom je korektno surađivao, kazao je uoči sastanka s premijerom.

Uspješan neurokirurg

Vili Beroš je rođen u Splitu, a djetinjstvo je proveo na Jelsi u otoku Hvaru. U Zagrebu je s visokim ocjenama diplomirao na Medicinskom fakultetu, nakon čega je liječničku karijeru započeo u Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice. Specijalizirao je neurokirurgiju i nastavio raditi u istoj bolnici. Poslijediplomski doktorski studij iz područja molekularne biologije završio je 2006. godine, nakon čega je nastavio baviti znanstvenim radom.

Na sjednici Vlade 24. siječnja 2018. godine Beroš je imenovan za pomoćnika ministra zdravstva. Prije dolaska u Ministarstvo zdravstva bio je pročelnik je Zavoda za endokranijalnu kirurgiju i kirurgiju dječje dobi, Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Nekretnine u Zagrebu i na Hvaru

Prema imovinskoj kartici iz veljače 2018. Beroš prima plaću od 15.622,47 kuna, ali je među podacima o ostalim prihodima prijavio drugi dohodak od 200.000 kuna na godišnjoj razini i još 6500 kuna također na godišnjoj razini. Mjesečna plaća njegove supruge iznosi 6184 kune.

Beroš i supruga u Zagrebu posjeduju jednu nekretninu u Rudešu od 140 metara četvornih. Sam Beroš vlasnik je i nekretnine u zagrebačkom Vrapču od 50 metara četvornih, dok supruga posjeduje voćnjak u Laduču od 1692 metra četvorna. Beroš je i suvlasnik stana od 75 kvadrata i kuće s okućnicom od 135 kvadrata u Jelsi na Hvaru, što je stekao nasljedstvom.

Sat od 35 tisuća kuna

Kad je riječ o pokretninama, Beroševa supruga vozi Audi A3 iz 2011. godine, dok Beroš ima Jeep iz 2008. godine. U suvlasništvu s trećim osobama imaju i gliser Fiart 23 iz 2002. godine. U imovinskoj kartici naveo je i da posjeduje sat Breitling čija je vrijednost 35.000 kuna, te štednju u iznosu od 25.000 eura.

Dodajmo ovome da pomoćnik ministra i njegova supruga otplaćuju dva kredita. Jedan iznosi 50.000 eura, podignut je 2016 godine i mjesečna rata mu iznosi 3.580,63 kune, a drugi je podignut 2008. godine, iznosi 75.500 eura i mjesečno se otplaćuje s ratom od 4.500 kuna.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2037 članaka Više o autoru
Zdravka Grund
Telegram autor
1783 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program