Politika & Kriminal

Ministar nakon Telegramovog otkrića: Prostorni plan nije izmijenjen zbog moje štale nego zbog građana

Možda se čitali, Telegram je danas objavio novu priču o problematičnim nekretninama ministra uprave. Nakon opsežnog istraživanja, naš novinar Andrej Dimitrijević, otkrio je kako je gospodin Kuščević došao do jedne od svojih kuća na Braču. Izgrađena je u negrađevinskog zoni, a tom problemčiću gospodin Kuščević doskočio je tako što je prvo izgradio štalu, iako nije imao stoku. A onda je izmijenio Prostorni plan općine Nerežišća, gdje je te 2015. bio načelnik, kojim su štale mogle biti prenamijenjene u kuće.

Nekoliko sati nakon objave Telegramovog otkrića, ministar je izdao priopćenje. U osnovi, opisao je postupak identično kako ga je rekonstruirao naš novinar. No gospodin Kuščević kazao je kako prostorni plan nije mijenjan zbog njega nego, citiramo, svih stanovnika Nerežišća.

U priopćenju je ponovio jednu neistinu koju iznosi od jučer. Ministar, naime, tvrdi kako je tek u utorak iz medija doznao da svoje nekretnine nije prijavio u katastar, na što ga zakon obvezuje. To međutim nije istina. Telegramov novinar prvi put ga je kontaktirao osam dana prije objave teksta, precizno objašnjavajući njegovoj tajnici zašto ga zove. To je učinio još jednom, no ministar se nije javljao. Niti je promptno otišao u katastar i prijavio svoju pogrešku.

Današnje priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Nastavno na medijske natpise u svezi legalnosti dviju nekretnina u vlasništvu ministra Kuščevića u Nerežišćima, očitujemo se kako slijedi: Sukladno zakonskim propisima gospodarski objekt – štala u Nerežišćima izgrađena je prema građevinskoj dozvoli te je za istu ishođena i uporabna dozvola (završno Izvješće nadzornog inženjera), a predmetni objekt je služio za uzgajanje kunića i peradi. Kasnijim Izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Nerežišća zabranjena je izgradnja gospodarskih objekata- štala na udaljenosti od naselja manjoj od 200 metara.

Kao kompenzacijska mjera za sve dotad izgrađene gospodarske objekte koji se nalaze u tom pojasu, omogućena je promjena namjene. Stoga je za predmetni objekt ishođena građevinska dozvola za promjenu namjene, a nedugo nakon toga i nova uporabna dozvola sukladno novoj namjeni.
Prostorni plan, odnosno izmjene i dopune prostornog plana, usvojeni su odlukom Općinskog vijeća, a ne odlukom načelnika, a odnose se na cjelokupno područje Općine Nerežišća, točnije na svu gradnju unutar iste te na sve investitore pod jednakim uvjetima. Dakle, ne radi se o pogodovanju, već o izmjenama i dopunama Prostornog plana sukladno potrebama svih stanovnika Općine Nerežišća.

Istina je kako sam napravio propust i nisam predao zahtjev za upis u katastar, no čim sam upozoren, predao sam navedene zahtjeve i očekujem provedbu istih. Ukoliko bude pokrenut prekršajni postupak i budem prekršajno kažnjen, postupit ću po odluci suda”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu