Ministar Tolušić najavio novi zakon prema kojem bi, u nekim slučajevima, i privatna zemlja mogla ići u zakup

Na jesen bi trebao biti usvojen novi zakon o poljoprivrednom zemljištu

ZADNJA IZMJENA: srp 17, 2017
Foto: PIXSELL

Ministar Tomislav Tolušić najavio je novi zakon o poljoprivrednom zemljištu. Novi zakon trebao bi biti usvojen već na jesen, a njime bi se, tvrdi ministar, trebale spriječiti manipulacije stotinama hektara državne poljoprivredne zemlje, piše Večernji list.

Prema novom zakonu ovlasti u dodjeli poljoprivrednog zemljišta prešle bi s Agencije na poljoprivredno zemljište na jedinice lokalne samouprave. Ministar tvrdi da je to jedino rješenje obzirom da upravo lokalni čelnici najbolje poznaju stanje na terenu, tko je pravi poljoprivrednik i kome nedostaje zemlje.

“Nažalost, centralizirali smo sistem i sveli ga na to da 20-ak ljudi u Agenciji odlučuje o raspodjeli oko 500 tisuća hektara – i bez kontrole DORH-a. Mi DORH ponovno vraćamo u priču. Svaki natječaj koji će ponovno raspisivati općine i gradovi, kontrolirat će županije, ministarstvo te DORH, koji mora ‘blagosloviti’ svaki prijedlog ugovora o zakupu, prodaji državnog zemljištva”, poručio je ministar.

Napuštenu zemlju dat će u zakup

Ministar kaže kako se novi zakon treba donijeti što prije jer velik broj zakupa po gradovima i općinama istječe ove i iduće godine pa bi se blokiralo raspolaganje tom zemljom. Tolušić kaže i kako želi izbjeći nove potvrde o privremenom raspolaganju koje su nelegalne.

Novi zakon predviđa da će gradovi i općine moći zakorovljenu i napuštenu zemlju vlasnika koji nije dostupan ili je nepoznat dati u zakup po tržišnoj cijeni. Novac koji se od toga dobije čekat će ga pet godina na posebnom računu, a nakon toga ide u lokalni, odnosno državni proračun za namjensko trošenje za komasaciju.

Tko će imati prednost?

Što se tiče podjele zemlje po novom zakonu, najveću prednost bi imali stočari, a dobili bi onoliko koliko im nedostaje. Recimo, ako imaju 50 hektara i 100 krava, a uvjet je hektar po grlu, to znači da mogu tražiti još 50. Isto tako, lokalci će imati prednost.

Osim toga, na listi prioriteta su mladi poljoprivrednici do napunjene 41. godine i dosadašnji zakupnici zemlje. “Oni koji su zemlju dobivali na temelju projekata u stočarstvu, a ni 10-15 godina poslije ništa nisu napravili, za mene i za zakon neće više biti zakupnici”, objašnjava Tolušić, koji planira smanjiti i rok koncesija nad državnom zemljom s 50 na 25 godina. Ministar najavljuje i vrlo rigorozne kontrole.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program