Politika & Kriminal

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su nigerijski studenti imali autentične vize

Iz Ministarstva navode kako su vize izdane s rokom valjanosti u razdoblju od 12. studenog do 3. prosinca 2019.

21.08.2019., Zagreb - Nakon ljetne stanke u Banskim dvorima odrzana je sjednica uzeg kabineta Vlade RH. Gordan Grlic Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) portalu Index potvrdilo je autentičnost viza koje su izdane dvojici nigerijskih studenata, Kennethu Chinedui Ebohi i Uchenne Alexnadru Abiji, koji su u Hrvatsku došli na Svjetsko međusveučilišno prvenstvo u Puli i nastupali na natjecanju u stolnom tenisu.

Iz Ministarstva navode kako su vize izdane s rokom valjanosti u razdoblju od 12. studenog do 3. prosinca ove godine i ukupnim trajanjem boravka od šest dana. Dodaju i kako je viza izdana u svrhu sudjelovanja na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu koje se održavalo u Puli od 13.11 do 17.11. u organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Međusveučilišnog športskoga odbora iz Talijanske Republike.

Vizu izdalo veleposlanstvo u Pretoriji

Prema dokumentaciji koju su priložili Ministarstvu, studenti su trebali doputovati 12.11., a viza se aktivira danom prelaska graničnog prijelaza Republike Hrvatske te se od tog dana maksimalno može boraviti onoliko koliko je odobreno trajanje boravka na naljepnici vize (u ovim slučajevima je to šest dana).

Vize za ulazak i boravak u Hrvatskoj izdalo im je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pretoriji (Južnoafrička Republika), koje pokriva i više zemalja Afrike, među njima i Nigeriju. Index je objavio i presliku tih izdanih viza.

Kako su završili u BiH?

Ova informacija, dakle, konačno potvrđuje da su dvojica studenata u Hrvatskoj bila legalno. No i dalje ostaje otvoreno pitanja kako su završili u BiH i je li ih tamo zaista natjerala hrvatska policija koja ih je navodno pokupila u Zagrebu, što oni tvrde.

Iz MUP-a su se ranije oglasili priopćenjem u kojem negiraju da su ih oteli i prijetili im te Nigerijce optužuju da su igre u Puli željeli iskoristiti za traženje azila. Iz njihova priopćenja nije vidljivo kako su ti studenti izašli iz Hrvatske i završili u BiH, točnije u kampu Miral kod Velike Kladuše.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu