Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Mladi covid pacijent morao je hitno biti prevezen iz Dubrovnika u Split. Doktori jurili i sami čistili snijeg po putu

Dubrovački liječnici učinili su sve što su mogli, no nije pomagao ni respirator na koji je bio priključen. Hitno su mu trebala umjetna pluća

FOTO: Screenshot HRT

Životno ugroženi covid pacijent, star 29 godina, prije nekoliko je dana morao hitno biti prevezen iz dubrovačke bolnice u splitski KBC. Dramatični transport dodatno je zakompliciralo veliko nevrijeme i snijeg.

“Tim splitske bolnice morao je sam čistiti zapuhe snijega na dijelu puta”, javlja HRT. Goran Potočki, perfuzionist KBC-a Split, ispričao je kako je poziv za pomoć iz dubrovačke bolnice proslijeđen u operacijsku dvoranu splitske bolnice i to u vrijeme operacije na kardiokirurgiji. Njihovu su operaciju, dodao je, preuzeli drugi kolege.

“Kada idete na teren, netko mora popuniti vaše mjesto. Zvao sam docenticu Stipić, našu šeficu i rekao da moramo ići. Rekla je: Mišo, ne brini, mi ćemo vas pokrivati”, prepričao je doc. Mihajlo Lojpur s Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

Zadnja stvar koja se može primjeniti

Mladi pacijent bio je u kritičnom stanju. Dubrovački liječnici učinili su sve što su mogli, no nije pomagao ni respirator na koji je bio priključen. Hitno su mu trebala umjetna pluća, odnosno ECMO uređaj.

“Srećom, imali su servisiran uređaj koji je važan za pacijenta – sustav cijevi i jednokratne opreme što je dosta je skupo, oko 5o tisuća kuna. Ali je to zadnja stvar koja se može primjeniti kod ovog pacijenta i to smo primijenili”, dodao je doc. Mihajlo Lojpur za HRT.

‘Na putu je bilo tako neugodno’

Nevrijeme i kiša pratili su ih cijelo vrijeme. S njima su, prepričao je, bili i kirurzi dr. Marović i dr. Oršulić koji su postavili cijevi koje idu kroz pacijenta i pomogli mu da se već tamo opravi. Tako su uspjeli dovesti pacijenta. Uza sve to, nevrijeme, kiša i snijeg pratili su ih cijelim putem.

“Rekao sam vozaču koji je bio odličan, Slušaj prijatelju, moramo doći jer čovjek nema nikakve šanse. Kad smo se vraćali bilo je tako neugodno, takvi zapusi i hladnoća. Hvala Bogu, pacijent je sigurno došao”, kazao je doc. Lojpur. Mladi dubrovački pacijent je stabilno.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu