Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Možda će vas zabaviti objašnjenja ovih ljudi zašto prosvjeduju protiv Istanbulske, spektakularna su

Jedan gospodin ne zna zašto je tu, drugi kaže da se za ženska prava bore 'one koje nitko neće pogledati'

Na prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije koja se bavi zaštitom žena od nasilja i nasilja u obitelji, okupilo se nekoliko tisuća ljudi. Prema podacima policije, bilo ih je oko 5 tisuća, no organizatori tvrde da se skupilo 70 tisuća ljudi. Ono što im smeta je, kako oni to kažu, rodna ideologija. Ipak, izgleda da prosvjednici ni sami baš ne znaju u čemu je problem s Istanbulskom i zašto su, uopće, izašli na ulicu.

Reporteri N1 su razgovarali s nekoliko prosvjednika pokušavajući doznati što je to konkretno što im smeta kod Istanbulske i što misle da će se dogoditi kada je Sabor usvoji. Njihovi odgovori uglavnom nemaju veze s onim što ta Konvencija donosi i što u njoj zaista piše.

Gospodin koji misli da bi mogao postati jarac

Tako je, recimo, jedan gospodin na upit zašto prosvjeduje kazao kako je tu “za unuče, praunuče i ljude koji su ginuli za Hrvatsku”, te kako iz nje “ništa normalno i lijepo ne proizlazi”. U nastavku svog živopisnog obrazloženja kazao je i kako ne želi biti roditelj 1 i 2, ili da sutra postane jarac i pari se s kozom. Novinarka Katarina Brečić ga je na to pitala misli li da to piše u tekstu Istanbulske konvencije na što je dosta uvjereno rekao: “Je, pa jeste pročitali to?”

Novinarka ga je pitala kako onda komentira nasilje nad žena, na što je on samo kazao kako podaci o tome nisu istiniti. “Da je ekonomska situacija normalna, ne bi bilo nasilja. Mene samo zanima oni koji se bore za ženska prava, što su radile do ’60-te godine. Sad kad su stare i nitko ih neće pogledati, sad bi se one borile za ljudska prava…”

Gospodin koji baš ne zna zašto je tu

Jedan je drugi gospodin na prosvjed pak došao u pratnji supruge i djeteta. Novinarka ga je pitala što se najgore može dogoditi ako se ratificira Istanbulska. “Pa neće se ništa specijalno dogoditi”, odgovorio je gospodin. Na sljedeće pitanje, koje je glasilo: “Zašto onda prosvjedujete?”, gospodin je ostao bez riječi pa nije ništa odgovorio.