Na Antarktici se odlomila još jedna santa leda. Površinom nije velika, ali znanstvenici kažu da bi to mogao biti tek uvod

Santa leda veličine je Manhattana

ZADNJA IZMJENA: velj. 17, 2017
Foto: NASA

Santa leda veličine Manhattana se odlomila od ledenjaka Pine Island na jugozapadnom dijelu obale Antarktike, piše Mashable. NASA je objavila nove podatke koji pokazuju stvaranje sante 15. veljače, iako su snimke prikupljene u periodu između 26. siječnja i 31. siječnja.

Agencija kaže da se za vrijeme ovog perioda odlomilo “otprilike kilometar ili dva kilometra leda”, stvarajući tako veliku santu, ali zapravo malenu u usporedbi s prethodnim slučajevima na ovom području.

Ovo je uvod u mnogo veći događaj koji će uslijediti

Prema Ianu Howatu, glaciologu s Ohio State sveučilišta, ova santa je deset puta manja od komada leda koji se odvojio od istog ledenjaka u srpnju 2015., kada je pukotina veličine 30 kilometara dovela do toga da se stvori santa leda veličine 583 kilometara kvadratnih. “Mislim da je ovaj događaj odvajanja leda samo uvod u mnogo veći događaj koji će uslijediti”, kaže Howat.

The iceberg broke off and drifted into Pine Island Bay.

Unatoč njezinoj relativno maloj površini, ova nova santa leda novo je upozorenje na povećanu nestabilnost Pine Island ledenjaka i još je jedan u nizu znakova upozorenja vezanih uz sudbinu mnogo većih antarktičkih površina.

 

Danijela Matijević
Telegram autor
185 članaka Više o autoru