Politika & Kriminal

Na Savskom mostu, onom koji je Bandić brzo pokrpao, danas se otvorila golema rupa. Izgleda zbilja loše

Na slikama se vidi kako je dio pješačkog mosta potpuno propao

Zagrepčani koji su danas prolazili Savskim mostom mogli su naletjeti na pomalo zastrašujuć prizor. Na desnoj strani mosta, na pješačkom dijelu, otvorila se golema rupa duga oko dva metra. Na mjestu rupe donedavno je bio asfalt koji je očito propao i pravo je čudo da netko pritom nije stradao. Fotografiju mosta u raspadu objavila je platforma 1postozagrad na svojoj Facebook stranici.

Most je obnovljen prije dvije godine

Da sve bude bizarnije, do urušavanja je došlo samo dvije godine nakon što je isti most, pred lokalne izbore, djelomično obnovljen. Tada su postavljene klupe i žardinijere s cvijećem te je presvučen novim asfaltom, iako su i dalje ostale metalne zakrpe koje skrivaju rupe koje se, cijelom dužinom, nalaze ispod njih. Most je tada obišao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Savski most nakon “obnove” 2017.

Umjesto o stanju mostova Bandić je tada govorio kako će se u idućih godinu dana novom ekološkom rasvjetom osvijetliti Most slobode, Most mladosti, Podsusedski, Jankomirski, Jadranski, Domovinski te Savski most zbog toga što je postojeća rasvjeta neekološka i dotrajala.

Na jednoj od prošlih sjednica Odbora za kulturu Gradske skupštine nestranački zastupnik Tihomir Milovac je protestirao protiv odluke gradonačelnika da za Savski most odvoji oko 4 milijuna kuna te za Jadranski most oko 10 milijuna kuna za “dekorativnu rasvjetu”. Pritom je podsjetio sve da se Savski most već godinama raspada te da je prioritet funkcionalno ga obnoviti. Međutim, tvrdi Milovac, skupštinska većina glatko je prihvatila i odobrila troškove rasvjete umjesto konkretne obnove.

Predizborno šminkanje mosta

Saša Šimpraga Iz platforme 1postozagrad tvrdi kako je ta obnova bila “eklatantni je primjer predizborne prevare i direktno ugrožavanje sigurnosti građana”. Kaže kako je stanje Savskog mosta alarmantno i zahtijeva hitnu sanaciju: “Navodna obnova nije odgovorila ni na jedan stvarni problem mosta”, kaže Šimpraga.

Naglašava i kako su Savski most i okretište kod mosta povijesne lokacije premrežene slojevima, sustavima i značenjima te stoga traže kvalitetno i sveobuhvatno pripremljeni program. “Temeljem njega treba raspisati javni arhitektonsko-urbanistički natječaj za njeno cjelovito uređenje koje uključuje i stvarnu, a ne lažnu sanaciju Savskog mosta”, navodi Šimpraga.

Platforma je odmah nakon Bandićeve obnove Savskog mosta na svoj portal postavila i fotografije pravog stanja mosta koje pokazuju da je pravo čudo da se most već nije urušio.

Rupa na mostu fotografirana još 2017. 1postozagrad

Zagrebački mostovi su u katastrofalnom stanju

Inače, studija IGH iz 2018. pokazala je da bi šest od osam zagrebačkih mostova trebalo bi ići u hitnu sanaciju. Neki nisu obnavljani otkako su sagrađeni, a s Mosta slobode su primjerice otpadali kameni blokovi. Obnova tog mosta krenula je tek prije dva mjeseca iako se na njegovo loše stanje upozoravalo godinama.

Što će biti sa Savskim mostom i hoće li ga zatvoriti dok se ne sanira rupa, pitali smo Grad, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor. Upit s fotografijom poslali smo i Ministarstvu graditeljstva koje je već ranije prijetilo da će narediti zatvaranje određenih zagrebačkih mostova zbog ugrožene sigurnosti ako ih Bandić ne krene sanirati. Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu