Politika & Kriminal

Kakva smiješna država. Načelnik si je zbog štednje smanjio plaću, ali to nije upisao u imovinsku. Kažnjen je s 2000 kuna

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je načelnika Općine Jelenje

FOTO: Naše Jelenje/YouTube

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je načelnika Općine Jelenje (u Primorsko-goranskoj županiji) Roberta Marčelju jer u imovinsku karticu nije unio podatak o smanjenju plaće 2017. godine, piše Novi list. Iako tim postupkom nije oštetio općinski proračun i porezne obveznike, štoviše cilj je bila štednja, Marčelja je kažnjen i to novčanom kaznom od dvije tisuće kuna.

Načelnik danas kaže kako nije znao da treba prijaviti smanjenje plaće, a da je to učinio naknadno 2019. kada je usklađivao stanje u imovinskoj kartici. No, kako je u međuvremenu prijavljen, Povjerenstvo ga je kaznilo jer izmjenu nije napravio na vrijeme. Marčelja također govori kako odluka Povjerenstva potvrđuju da su u Općini smanjili plaće kako su i najavljivali da će učiniti.

‘Zatekli smo loše stanje u općinskoj blagajni’

“Povjerenstvo je ustvrdilo nesklad u mojoj imovinskoj kartici, koji je nastao kao rezultat smanjenja plaće koje smo proveli krajem 2017. godine. To smanjenje nisam unio u imovinsku karticu i to je Povjerenstvo i utvrdilo, da to nisam evidentirao na vrijeme. Krajem 2017. godine, kada smo dolaskom na vlast zatekli loše stanje u općinskoj blagajni, kao jedna od mjera uštede bila je smanjenje plaće načelniku i zamjeniku načelnika u iznosu oko 20 posto”, ispričao je načelnik.

Kaže kako je do propusta za koji ga tereti Povjerenstvo došlo zbog toga što se u pravilima Povjerenstva navodi kako svaka promjena u imovini veća od 10 posto traži korekciju imovinske kartice, no da istovremeno nigdje ne piše da treba prijaviti smanjenje plaće.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu