Politika & Kriminal

Nakon Floydovog ubojstva, Minneapolis objavio da ukida policiju: 'njih nije moguće reformirati'

Trenutnu policiju razmontirat će, kažu, a umjesto nje planiraju novi sustav javne sigurnosti

FOTO: Vjeran Pavic/Telegram

Nakon policijskog ubojstva Georgea Floyda, gradski vijećnici Minneapolisa objavili su da planiraju razmontirati gradsku policiju. Na radikalan potez odlučili su se nakon što su ustanovili da “trenutnu policijsku upravu nije moguće reformirati”.

Devet lokalnih vijećnika, koji predstavljaju apsolutnu većinu koju neće biti moguće rušiti vetom, objavili su kako policiju namjeravaju zamijeniti novim sustavom javne sigurnosti. Detalje o njemu nisu objavili, ali kažu kako će se voditi stručnim studijama i savjetima lokalne zajednice.

Policija u Minneapolisu dugo je kritizirana zbog rasističkog postupanja, a stvari su eskalirale 25. svibnja, kada su policajci priveli i ugušili Floyda. Njihovo postupanje snimljeno je mobitelima, a iako se inicijalnom autopsijom donekle pokušavalo skinuti odgovornost s policajaca, na kraju si ipak optuženi za ubojstvo.

Policajac šest puta dobio otkaz

Potez gradskih vijećnika u skladu je s trenutnim zahtjevima prosvjednika diljem SAD-a. Oni traže suštinsku reformu policijskog sustava, za koji smatraju da je postao suviše militariziran i represivan, u nemogućnosti da se suoči s vlastitim problemima.

Dodatan problem predstavljaju jaki policijski sindikati, koji se u gotovo svim gradovima zalažu za imunitet policajaca tijekom postupanja, kao i vraćanje na posao nakon dokazanih disciplinskih prekršaja. Čuven je slučaj policajca s Floride, Germana Bosquea, koji još uvijek uredno radi iako je šest puta dobio otkaz i nekoliko puta bio uhićen zbog krađe narkotika, seksualnih napada i pljački.

Gradske vlasti New Yorka također razmatraju reformiranje svojih policijskih odjela, ali nitko nije otišao daleko kao Minneapolis.

Nastavite čitati