Politika & Kriminal

Nakon Sirije, izgleda da Trump planira povući i dio američkih vojnika iz Afganistana

SAD će vjerojatno umanjiti svoj utjecaj u Afganistanu

Afghan security forces inspect the site of attack on British charity Save the Children office in Jalalabad on January 24, 2018.
Save the Children suspended  operations across Afghanistan on WJanuary 24 as Islamic State militants terrorised staff trapped inside one of its offices in an hours-long attack, the latest assault on a foreign charity. Gunmen blasted their way into the British aid group's compound in the eastern city of Jalalabad, killing at least three people and wounding 24. / AFP PHOTO / Noorullah SHIRZADA
FOTO: AFP/AFP

Američki predsjednik Donald Trump planira povući preko 5.000 od 14.000 američkih vojnika koliko ih je u Afganistanu, rekao je američki dužnosnik u četvrtak. U srijedu je Trump odbio savjete svojih suradnika te je odlučio povući sve vojnike iz Sirije, u odluci koju je ministar obrane Jim Mattis naveo kao razlog ostavke koju je podnio u četvrtak.

Jedan dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je kako su donesene odluke i izdane zapovijedi za početak planiranja povlačenja iz najdulje američke vojne intervencije u povijesti. Dužnosnik je dodao kako je raspored u izradi no da se povlačenje može dogoditi za nekoliko tjedana ili mjeseci.

Smanjenje utjecaja SAD-a

Nejasno je još kako će SAD ispuniti svoje zadatke s manje od 9.000 vojnika u Afganistanu, uključujući i afganistanske snage sigurnosti, koje savjetuju na terenu te provode zračne napade na talibane i druge militantne skupine. Umjesto toga, SAD će vrlo vjerojatno umanjiti svoj utjecaj, nešto što bi mogla biti prilika za talibane da se prošire na cijeli Afganistan.

Mattis je zagovarao održavanje snažne prisutnosti u Afganistanu kako bi se ojačali diplomatski napori. Podnio je ostavku nedugo nakon što je američki dužnosnik izjavio kako je moguće da Trump naredi povlačenje. Pentagon i Bijela kuća nisu htjeli komentirati vijest o povlačenju iz Afganistana.

 

Nastavite čitati