Nekad zbilja obožavamo to čime se bavimo: nepravedno otpuštena čistačica nakon tekstova u Telegramu dobila je novi posao

Nakon što smo objavili priču o otkazu gospođe Valentine, samohrane mame iz Požege, naši čitatelji krenuli su u pomoć

ZADNJA IZMJENA: svi 10, 2018

Jedna tužna priča zbog koje bi se njeni glavni akteri trebali itekako stidjeti, dobila je sretan rasplet: Valentina Eraković, samohrana majka tri kćeri (dvije su još maloljetne) od ponedjeljka ponovno počinje raditi! Doduše, ne u požeškom Domu zdravlja odakle su je istjerali na ulicu, već u Kutjevu d.d. Zahvaljujući dobrim ljudima.

Valentina Eraković nedavno, o čemu je pisao Telegram, u požeškom Doma zdravlja (gdje je radila sedam godina) nije primljena na natječaj, kako bi na mjesto čistačice primili šogoricu Mate Matijevića, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo u Požegi, koji je u Domu zdravlja već zaposlio svoju suprugu na mjesto tajnice. Našavši se na cesti, Valentina Eraković ostala je bez jedinog izvora primanja, svoje skromne plaće, kojom je izdržava obitelj i školovala tri kćeri.

Strahovala je da će najstarija kći morati napustiti studij na Veleučilištu u Požegi, da će biti prisiljena srednju ispisati iz Medicinske škole u Pakracu (kojoj treba plaćati smještaj u učeničkom domu), a treću, najmlađu kćer, bojala se, ovog ljeta neće moći upisati u srednju školu, jer joj nema od čega plaćati autobusnu kartu od Pleternice do Požege. No, zahvaljujući dobrim ljudima i jednoj tvrtki, sve je završilo sretno.

Nakon što je dobila posao, gospođa je odbila sve ponude za donacije

Josip Ređo, član uprave Kutjeva d.d., najveće tvrtke u Požeško-slavonskoj županiji potvrdio je Telegramu da gospođa Eraković od ponedjeljka, 14. svibnja, počinje raditi u tom velikom i uspješnom kolektivu koji zapošljava više od 700 radnika. – Da, gospođu Eraković primili smo u radni odnos, no nije nam bio cilj poentirati na jeftinom populizmu, nego isključivo pomoći jednoj obitelji. Imali smo otvoreno radno mjesto i ponudili ga gospođi Eraković – kaže član uprave Kutjeva d.d., Josip Ređo.

– Presretna sam jer u ponedjeljak počinjem raditi i ponovno ću moći brinuti o moje tri kćeri i njihovom školovanju. Zahvalna sam svima koji su se javili da mi pomognu. Hvala tvrtki koja mi je omogućila da ponovno radim, hvala Telegramu koji je imao sluha za teškoće u kojima sam se našla nakon što sam ostala bez posla u požeškom Domu zdravlja – kaže Valentina Eraković.
I danas ju je, veli, nazvao jedan umirovljenik i ponudio pomoć, no zahvalila mu je, jer pomoć dobrih ljudi više joj nije potrebna. Imat će svoju plaću, a naučila je živjeti skromno.

– Danas sam kontaktirao gospođu V. Eraković koja me je izvijestila da od 14. svibnja počinje raditi, te mi se zahvalila na ponuđenoj pomoći – stoji u e-poruci koju je danas dobio ovaj novinar, a koja potvrđuje riječi gospođe Eraković. I ta osoba, kao i druge koje su se javile, željela je ostati anonimna i ne koristiti pomoć za samoreklamiranje.

Gospođa se sastala sa županom Tomaševićem; baš i nije imao sluha

Josip Ređo, član uprave Kutjeva, gdje će od ponedjeljka početi raditi Valentina Eraković, također nije želio publicitet, no na naš nagovor ipak je pristao da objavimo vijest kako Valentina Eraković postaje dio njihovog kolektiva: – Ne podržavamo samopromociju i nije nam potrebna. Jedina mjerila po kojima želimo da nas netko vrednuje su naši rezultati, investicije i doprinos zajednici, odnosno održavanje i evolucija imidža Kutjeva d.d. kao pokretača gospodarskog i društvenog razvoja naše Zlatne doline i naše Slavonije.

Negativni demografski trendovi i iseljavanje mladih u nas su posebno izraženi. U tom kontekstu Kutjevo d.d. je unazad godinu i pol dana zaposlilo 70-ak mladih radnika (do 30 godina) koji će kroz godine svoga profesionalnog razvoja i usavršavanja biti temelj daljnjeg razvoja i opstojnosti, kako Kutjeva d.d. tako i sredine i okruženja u kojem žive i rade – kaže Ređo. Valentina Eraković, još u nevjerici da se njena tužna priča sretno završava, kaže kako je bila očajna kada je izgubila posao i ponižena činjenicom da na njeno mjesto dolazi materijalno zbrinuta osoba.

– Da su mi dali otkaz i primili majku koja ima petero djece, ne bih rekla ni riječi. Ali više od svega boljela me nepravda i to da nitko nije imao obzira prema moje troje djece – kaže.
Jučer ju je, na njen zahtjev, primio Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Osnivač Doma zdravlja upravo je Požeško-slavonska županija. Uz Tomaševića, kaže nam Valentina Eraković, na sastanku je bio i njegov suradnik iz pravne službe, kao i osoba za odnose s javnošću. Župan joj ništa nije ponudio i rekao je da je sve urađeno po zakonu. No, kao što smo već pisali, u vrijeme kada je Valentina Eraković prestala raditi u Domu zdravlja, onamo je županov sin Danijel Tomašević primljen na radno mjesto vozača.

Drago Hedl
Istraživački novinar
513 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program