Politika & Kriminal

Neobična biografija gradonačelnice Supetra koja je postala tema dana zbog reakcije na nacionalističko divljanje

Tko je Ivana Marković, koja je s 34 godine postala prva žena gradonačelnica na Braču

FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

U noći sa subote na nedjelju, vjerojatno ste čuli, u Supetru je napadnuta grupa sezonskih radnika. Dok su prolazili kraj prostorija Torcide Brač, neki huligani čuli su dvojicu kako govore, zaletjeli su se, vikali “Di je Srbin?!” i počeli ih udarati. Na kraju je ozlijeđeno petero mladih sezonaca.

Gradonačelnica Ivana Marković odmah u ponedjeljak odlučila je povući odluku o donaciji Torcida kupu i uskratiti korištenje gradskih terena za održavanje tog turnira.

O gradonačelnici Supetra puno se govorilo i prošle godine, kada je odbila dati donaciju Bleiburškom vodu. Krajem studenoga po društvenim mrežama širio se njezin odgovor: “Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za Vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije”.

Sukob s vodećim hotelijerom

Gospođa Marković, rođena 1979., prilično je mlada preuzela grad. Prije šest godina u nemalom obratu pobijedila je HDZ-ovog kandidata i tako postala jedno od iznenađenja lokalnih izbora. Te 2013. tek je počela djelovati u SDP-u. Dotad je, nakon što je u Splitu diplomirala Ekonomiju, radila kao financijska direktorica Autotransa Brač doo i u gradskom komunalnom društvu.

Na novim izborima 2015., njezina pobjeda više nije djelovala kao iznenađenje. Kad je 2013. preuzela Supetar, našla je nekoliko desetaka milijuna kuna duga i blokiran račun. Povukla je ozbiljna sredstva iz EU fondova, cijeli jedan godišnji proračun, sklopila je nekoliko nagodbi i prodala zemljišta u poduzetničkoj zoni.

Ivana Marković dugo je bila u sukobu s poznatim povratnikom Marionom Duzichem, vlasnikom najvećeg lokalnog hotela, Svpetrvs koji se godinama borio za jednu cestu. Jedini put do lokalnog groblja vodio je preko njegovog resorta pa je predlagao izgradnju nove ceste. Zbog toga je, pisali su mediji, bio u svađi s gradonačelnicom do razine da je jednom i priveden zbog napada na nju. U ožujku 2018. sud je odlučio u korist Grada Supetra i cesta je uknjižena kao javno dobro u općoj uporabi.

Kako je propao referendum

Lokalni mediji uglavnom pozitivno pišu o gradonačelnici Supetra. Najviše su hvalili investiciju od 16 milijuna kuna u vrtić, za koji je novac najvećim dijelom izvučen iz EU fondova. Slobodna je s Brača, na primjer, izvještavala ovakvim naslovima: “Lijepa priča iz Supetra: dok drugi muku muče s natalitetom, ovdje je sve više djece pa vrtić postaje premalen, a porastao je i broj djece iz Slavonije čiji su se roditelji ovdje odlučili trajno preseliti”.

Gradonačelnica je u otvorenom sukobu i s ministrom Tomislavom Ćorićem, koji je odlučio zatvoriti odlagalište otpada Košer, kraj Gornjeg Humca, i deponirati sav brački otpad na gradsko odlagalište Kupinovica. Građani koji su po medijima i društvenim mrežama glasno bunili protiv nove lokacije odlagališta, međutim, nisu u velikom broju izašli na referendum održan prošloga vikenda. Baš je sinoć objavljeno kako je na birališta izašlo samo 1966 od upisanih 4198 građana s pravom glasa. Iako je 99 posto njih glasalo protiv ministrove odluke, premalo ih je da bi referendumski rezultati bili uvaženi.

Kako prenosi N1, gradonačelnica je jučer kazala kako je ovo samo početak pobune protiv Ćorićeva plana. Nakon što je bila na sastanku Udruge gradova, tvrdi kako će mu se usprotiviti i brojni drugi gradonačelnici. “Kada inspekcije krenu na teren, kada krenu kontrolirati stanje, smatram da će nezadovoljstvo biti puno šire. Mi smo pokrenuli ustavnu tužbu protiv ove odluke i znam da je to isto napravio gradonačelnik Biograda na Moru”, kazala je.

Skromna obiteljska imovina

Prošle godine lokalni mediji prenijeli su bijes nekih iznajmljivača brodova, bicikla i prodavača izleta koji na supetarskoj rivi ljeti drže štandove. U jednom o rijetkih tekstova koji joj nisu blagonakloni, optužili su gradonačelnicu da je pogodovala vlasniku agencije Peša tours u kojoj joj je zaposlen suprug. Tvrdili su da je u posljednji trenutak dobio štand na lokaciji koja nije predviđena za prodavanje izleta i postavio reklame mimo odluke o komunalnom redu.

Gradonačelnica je tvrdila kako nije pogodovala suprugu te da je poslala komunalnog redara koji je naplatio kaznu i uklonio reklame koje su bile nepropisno uklonjene. Njezin suprug, prema posljednjim podacima koje je upisala u imovinsku karticu, kod poslodavca Taxi Peša od travnja do rujna 2017. zaradio je 13.100 kuna, i to je njegov posljednji radni odnos koji je ona prijavila. Upisana obiteljska imovina je skromna; gradonačelnica nema vlastitu nekretninu, vozi 15 godina staru Fiat Pandu i ima kredit na 50.000 eura.

Nastavite čitati