Njemačka najavila ekonomsku bazuku od 750 milijardi eura: ‘najvažnije je tvrtkama pomoći hitno, bez birokracije’

Protukrizni paket njemačke vlade naziva se 'bazukom' u ratu protiv recesije

ZADNJA IZMJENA: ožu 23, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Njemačka vlada najavila je ekonomski paket od 750 milijardi eura kako bi gospodarstvo obranili od udara uzrokovanog pandemijom koronavirusa. U tom paketu, najavljeno je danas, nalazit će se 156 milijardi eura dodatne socijalne pomoći i pomoći kompanijama, te 600 milijardi eura za uspostavljanje specijalnog fonda za spašavanje kompanija.

Vlada će se zadužiti za 156 milijardi eura namijenjenih za socijalne izdatke, objavio je ministar financija Peter Altmaier. “U pravu smo što vadimo bazuku”, kazao je.

Kroz fond od 600 milijardi eura, Njemačka će lansirati razne financijske mehanizme za borbu protiv krize: 400 milijardi eura za državne garancije, 100 milijardi eura za kredite preko državne banke za razvoj, te 100 milijardi eura za direktan otkup udjela u ugroženim tvrtkama.

‘Najvažnije je djelovati nebirokratski’

Vlada je već najavila da bi ukupan iznos mogao biti znatno veći, ovisno o tome koliko se kompanija prijavi za pomoć. “Najvažnije je kompanijama pomoći brzo i nebirokratski”, kazao je Altmaier. “Ogroman dio toga odnosi se na osiguravanje likvidnosti”.

Osim ovog paketa mjera, Njemačka će također omogućiti 500 milijardi eura kroz državnu banku za razvoj KfW, za poboljšavanje likvidnosti kompanija. Taj program s radom je započeo danas, s nizom programa kojima hitno pomažu tvrtkama.

Dodatna proračunska sredstva za socijalnu pomoć od 156 milijardi eura iznose oko 4,5 posto njemačkog BDP-a, a najavljuje se mogućnost dodatnog zaduživanja od 200 milijardi eura.

 

Više s weba
Ostanite uz telegramov program