Politika & Kriminal

Nove preporuke u Britaniji: Mlađima od 30 treba nuditi zamjensko cjepivo umjesto AstraZenece

Ipak se nesavjetuje obustava cijepljenja AstraZenecom

A nurse prepares a dose of AstraZeneca’s COVID-19 vaccine against COVID-19 at the vaccination center set up at the Autonomous University of Guadalajara, in Zapopan, Jalisco Članak se nastavlja ispod oglasa
FOTO: ULISES RUIZ / AFP

Britanski Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) preporučio je u srijedu britanskim vlastima da ne bi trebalo davati AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 mlađima od 30 godina kada je to moguće zbog jako rijetke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu.

Wei Shen Lim, predsjedatelj JCVI-ja za covid-19, rekao je da na osnovi dostupnih podataka i dokaza odbor savjetuje da je odraslim osobama mlađima od 30 godina koje nemaju zdravstvenih problema bolje ponuditi alternativu AstraZenecinu cjepivu kada ona postoji.

Objasnio je da je za mlađe ljude, kod kojih su rizici od potrebe za hospitalizacijom puno manji, bolje koristiti druga cjepiva kada se uzmu u obzir rizici i koristi od AstraZenecina cjepiva.

Svi koji su primili prvu dozu i dalje trebaju primiti drugu

“Ne savjetujemo obustavu cijepljenja za bilo koga u bilo kojoj dobnoj skupini. Savjetujemo da se prednost da jednom cjepivu pred drugim za jednu specifičnu dobnu skupinu, zaista iz krajnjeg opreza, a ne jer imamo ozbiljnih razloga za zabrinutost u pogledu sigurnosti” cjepiva, rekao je Lim na briefingu.

Dodao je da bi ljudi trebali i daje dobivati drugu dozu AstraZenecina cjepiva ako su dobili prvu. Preporuka je objavljena nakon što je britanski medicinski regulator MHRA utvrdio moguću nuspojavu cjepiva koje su razvili Oxford i AstraZeneca kod koje dolazi do rijetkog zgrušavanja krvi u mozgu.

Izvršna direktorica MHRA-e June Raine naglasila je da su koristi cjepiva veće od rizika za veliku većinu ljudi, kao i Europska agencija za lijekove u svojem ažuriranom mišljenju u srijedu.

EMA objavila svoj zaključak

Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je zaključila kako se rizik od zgrušavanja krvi nakon cijepljenja AstraZenecom ne može povezati s dobi, spolom ili povijesti bolesti. EMA je objavila i kako je jedno od mogućih objašnjenja kombinacije krvnih ugrušaka i niskog broja trombocita odgovor imuniteta koji vodi stanju sličnom koje se ponekad viđa kod pacijenata koje se liječi heparinom, a koje se zove trombocitopenija izazvana heparinom.

PRAC je nakon analize zaključio da se “vrlo rijetki slučajevi” zgrušavanja krvi trebaju navesti kao nuspojava cjepiva, a EMA će nastaviti istraživati te pojave. Napomenimo i kako je odbor EMA-e proveo analizu 62 slučaja tromboze cerebralnih venskih sinusa te 24 slučaja tromboze abdominalnih vena koje je prijavila EudraVigilance, baza podataka o sigurnosti lijekova na razini EU-a od 22. ožujka 2021. godine.

Osamnaest njih imalo je fatalni ishod na 25 milijuna cijepljenih. Dodaju i kako je do 4. travnja prijavljeno ukupno 169 slučajeva tromboze cerebralnih venskih sinusa te 53 slučaja tromboze abdominalnih vena, na oko 34 milijuna cijepljenih što ne mijenja preporuku.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu