Novi Bandićev natječaj otkrio: održavanje svakog držača zastava Zagrepčani plaćaju 347 kn mjesečno

Objavljen je još jedan zanimljiv zagrebački troškovnik

ZADNJA IZMJENA: kol 13, 2020

Prošli ponedjeljak Grad Zagreb raspisao je natječaj za održavanje 150 jarbola, odnosno držača zastava Grada, Hrvatske i EU, postavljenih na 27 lokacija. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 500.000 kuna bez PDV-a. Prema natječajnoj dokumentaciji usluga održavanja jarbola “obuhvaća pregled, čišćenje i popravak, zamjenu habajućih i potrošnih dijelova, postavljanje novih, te pranje”.

Iz Grada u dokumentaciji navode i kako je u cijenu je potrebno uključiti i privremenu montažu ljestvi, platforme te upotrebu auto dizalice, kao i sve rezervne dijelove koji se ne mogu predvidjeti i čije se količine ne mogu procijeniti, a tokom trajanja ugovora jarboli će se postavljati i na novim lokacijama koje tu “nisu nabrojane i zasada nisu poznate”.

Kada se na procijenjenu vrijednost doda PDV iznos kojeg je Grad spreman odreći se za održavanje jarbola penje se na nemalih 625.000 kuna. Kada se to podijeli s brojem mjeseci i brojem jarbola ispada da održavanje jednog Zagrepčane mjesečno košta 347 kuna.

Troškovnik identičan kao i lani

Troškovnik pak otkriva da treba demontirati 30 jarbola, učvrstiti njih 70, a na njih 80 zamijeniti mehanizme za podizanje i spuštanje zastava. Također će se nabaviti i zamijeniti 800 dužnih metara pocinčanih sajli. Od ponuditelja se očekuje i da će jednom mjesečno pregledati i podmazati svih 150 jarbola.

Pritom, troškovnik priložen uz natječaj potpuno je identičan troškovniku od lani za istu uslugu; i tada su se tražile do u brojku identične količine. Prema tome se da zaključiti da u Gradu očito unaprijed znaju da primjerice svake godine treba demontirati i učvrstiti isti broj jarbola ili zamijeniti isti broj pocinčanih sajli koje očito imaju rok trajanja od godinu dana.

Traži se i 800 pocinčanih sajli iako je ista količina naručena i na lanjskom natječaju

Cijena održavanja se poduplala

U natječajnoj dokumentaciji stoji kako se ponuditelji mogu javiti do 26. kolovoza. Lani je na natječaju, također vrijednom pola milijuna kuna, pobijedila tvrtka Tehmar d.o.o. iz Hrvatskog Leskovca koja je tada ponudila 528.000 kuna s PDV-om. Zanimljivo je da je ta ista tvrtka posao dobila i 2017. no tada je godišnje održavanje 150 jarbola (dakle identičan broj kao i 2019.) naplatila gotovo dvostruko manje – 286.000 kuna s PDV-om.

Te 2017., u listopadu, Grad je naručio postavljanje jarbola i na novim lokacijama, točnije pred zgradama HRT-a, Nove TV, N1, Telegrama i RTL-a i to nedugo nakon što su mediji počeli ispitivati gradonačelnika Milana Bandića zašto su na ulazima u Zagreb postavljene silne zastavice.

Samo ispred zgrade u kojoj su smješteni Telegram i N1 televizija postavljeno je čak 6 jarbola

Na pitanja novinara otkuda pak novi jarboli pred njihovim zgradama Bandić je odgovorio kako je odluka donesena sukladno poslovniku i ovlastima gradonačelnika te je posprdno dodao i kako je taj posao koštao premalo u odnosu na sreću koju su novinari dobili time da sada mogu gledati u jarbole sa zastavama Hrvatske, EU i Grada Zagreba.

Trebalo je proći čak godinu dana da iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet novinaru Ivanu Skorinu odgovore kako je samo postavljanje jarbola ispred zgrada ranije navednih medija koštalo gotovo 370.000 kuna. Radove je izvela tvrtka Montel d.o.o.

————————————————————————————————————————————————————-

NOVO:

Iz Grada su nam nakon objave teksta poslali odgovor u kojem tvrde kako je prošlogodišnji ugovor bio skuplji jer se broj jarbola u međuvremenu značajno povećao. Tvrde i da ih je sada 191. “Naime, uređen je Park mira i prijateljstva s jarbolima i zastavama gradova prijatelja Grada Zagreba te su u sklopu hrvatskog predsjedanja EU postavljeni jarboli ispred zgrada nacionalnih televizija te ispred NSB-a” odgovorio nam je Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
198 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program