Novi krak afere Janaf: Otkrivamo kako je gradonačelnik Velike Gorice namještao milijunske natječaje

Istražitelji sumnjaju da je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice pogodovao poduzetiku Kreši Peteku

ZADNJA IZMJENA: ruj 18, 2020
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

USKOK je u četvrtak ujutro pokrenuo akciju u kojoj je su raskrinkane sumnje u korupcijski lanac ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka. U tom lancu, čije rasplitanje pratimo cijeli dan, bili su, kako se sumnja, predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević, te dvojica gradonačelnika Dražen Barišić (HDZ) iz Velike Gorice i Vinko Grgić iz Nove Gradiške (SDP).

Sumnja se da su njih trojica, sa svojim najbližim suradnicima pogodovali Petekovoj tvrtki Elektrocentar Petek. Dali su mu, kako tvrdi policija, unosne poslove na projektima. On je pak, Kovačeviću za uzvrat dao 1,9 milijuna kuna u gotovini, dok je Grgiću obećao 100 tisuća kuna.

Skinut imunitet saborskim zastupnicima

Gradonačelnici u finišu akcije nisu bili uhićeni, jer je DORH tek danas tražio da im se skine imunitet što ga obojica imaju kao zastupnici u Hrvatskom saboru. To je, kasno poslijepodne, odlukom Mandatno-imunitetnog povjerenstva i učinjeno. USKOK još mora dobiti potvrdu Sabora da nastavi proces.

Javljali smo već kako je, prema kaznenoj prijavi, Petek Grgiću tih 100 tisuća kuna mita obećao ako mu omogući da dobije posao na izgradnji solarne elektrane kraj Nove Gradiške. Barišić pak, sumnjaju istražitelji, nije dobio mito, no učinio je sve ne bi li upravo Petek dobio vrijedne poslove u Velikoj Gorici.

Kako je Barišić muljao s natječajima?

Jedan od njih bio je natječaj za pročistač u Velikoj Gorici vrijedan nešto više od 97 milijuna kuna. Istražitelji vjeruju kako imaju dokaze da su Barišićevi suradnici tijekom tog postupka omogućili Peteku uvid u dokumentaciju što su je ostale zainteresirane tvrtke razmjenjivale s gradskom firmom VG Vodoopskrba kojoj je na čelu Tomislav Jelisavac. I on je danas ranije priveden, jer je, kako se sumnja, po Barišićevom nalogu podogovao Peteku.

Tako su Barišićevi ljudi, tvrdi policija, tijekom natječaja posebno bodovali angažman stručnjaka, i to baš onog koji je u tom trenutku bio Peteku na raspolaganju. Drugim riječima, izmijenili su, stoji u prijavi, uvjete bodovanja u njegovu korist.

Zatim su, stoji dalje u policijskoj prijavi, Peteku omogućili uvid u okvirni iznos ponuda ostalih tvrtki koje su se javile na natječaj, zbog čega je Petek u konačnici ponudio 148 milijuna kuna, što je bila 30 milijuna kuna povoljnija cijena od one austrijskog Strabaga koji se također natjecao za ovaj posao.

Natječaj poništen samo zbog Peteka?

Na natječaju za energetsku učinkovitost rasvjete grada Velike Gorice vrijednom 30 milijuna kuna, također se, tvrde inspektori, pogodovalo Peteku. Za taj projekt natječaj je bio raspisan još u listopadu 2018., no ponuda što su ju poslali Petek i njegov poslovni partner iz Slovenije nije bila najpovoljnija. Zato, sumnja se, Barišićevi ljudi poništavaju natječaj.

U idućem navratu ide se na pozivni natječaj. Uz firmu Elektrocentar Petek ponude, i to navodno u dogovoru s Petekom, trebalo je dostaviti još nekoliko firmi. Pozivni natječaj vodio je, piše u prijavi, ponovno čovjek koji je u talu i s Barišićem i s Petekom – Ljubomir Perušić. Njegova firma taman se spremala započeti sa sastavljanjem dokumentacije na osnovu koje bi Petek opet pobijedio, no, policija je odlučila finalizirati jednogodišnje kriminalističko istraživanje i sve upletene pohapsiti.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2057 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program