Obama upozorava demokrate: ‘Birači nemaju iste vrijednosti kao ljevičari i aktivisti na Twitteru’

Bivši predsjednik upozorio je demokratske kandidate oko skretanja ulijevo

ZADNJA IZMJENA: stu 16, 2019
Foto: Getty Images

Bivši američki predsjednik Barack Obama upozorio je Demokratsku stranku na opasnosti od skretanja ulijevo. Obama, čija je politika čvrsto pripadala umjerenom lijevom centru, smatra da bi demokrati mogli loše proći ako se pozicioniraju suviše radikalno. “Ovo je još uvijek zemlja koja nije toliko revolucionarna, koliko je zainteresirana za poboljšanja. Prosječni Amerikanac ne misli da moramo kompletno uništiti sustav i ponovno ga izgraditi”.

Obamine riječi dolazi usred napetih predizbora demokrata, koji se, ustvari, vode između dvije temeljne vizije: osnaženog lijevog krila stranke, koje zagovara radikalnije mjere u smjeru preraspodjele bogatstva, i umjerenijih demokrata koji, poput Obame, žele umjerenije društvene promjene.

Vrijednosti ljevičara na Twitteru

“Ono što pokušavam reći jest da, dok pomičemo granice i ostajemo odvažni u našoj viziji, također moramo ostati utemeljeni u stvarnosti. I činjenici da birači, uključujući demokratske birače, neovisne, pa i umjerene republikance, nisu pogonjeni istim vrijednostima koje vidimo na ljevičarskim feedovima na Twitteru i aktivističkom krilu naše stranke,” kazao je.

Iako nikog nije imenovao, smatra se kako je Obama vjerojatno mislio na Bernieja Sandersa i Elizabeth Warren, koje se smatra najistaknutijim predstavnicima lijevog spektra demokrata. Bivši predsjednik dosad se suzdržavao od komentiranja kampanje, a dodao je kako će, bez obzira na pobjednika predizbora, dati sve od sebe da mu pomogne protiv Trumpa.

‘Imamo bolje argumente, ne smijemo biti uobraženi’

Obama je prethodno bio kazao kako podržava nove ideje i inicijative koje su demokrati počeli iznositi nakon njegova mandata. To je ponovio u ovom govoru, kazavši kako ne bi bilo dobro da se kampanja svede na uspjehe iz njegova mandata, čime se možda referirao na svog nekadašnjeg potpredsjednika Joea Bidena. Biden upravo opsesivno spominje Obamu i njihove uspjehe.

“Imamo bolje argumente. Ali ne smijemo biti uobraženi oko toga. Ne možemo samo očekivati da će ljudi odjedanput progledati”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program