Ok, EU i Japan sporazumom o slobodnoj trgovini šamaraju Trumpa. No, što to znači za Hrvatsku?

U Hrvatskoj o izvozu u Japan ovisi dvije tisuće radnih mjesta

ZADNJA IZMJENA: srp 18, 2018
Foto: Profimedia, TEMP Sipa Press

Sporazum o slobodnoj trgovini koji su jučer potpisali Europska unija i Japan na globalnoj sceni je prilično velika vijest. Mnogo veća nego što bi to bila da je potpisan prije dvije-tri godine, dok na političku scenu nije stupio američki predsjednik Donald Trump koji, između ostalog, ratuje i s globalnim ekonomskim poretkom zasnovanim na slobodnoj trgovini.

Kako su se, zahvaljujući Trumpovom djelovanju domina slobodne trgovine sa SAD-om pomalo krenule rušiti, sporazum koji je potpisan jučer u Tokiju jaka je demonstracija politike koja želi ići suprotnim smjerom od onog u kojem su krenule Sjedinjene američke države.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je, zapravo, najbolje to kazao u svom jučerašnjem tvitu: “Pravi rizik za naše gospodarstvo, radna mjesta i prosperitet su politička nestabilnost, trgovinski rat, nepredvidivost, neodgovornost i agresivna retorika. NE ugovori o slobodnoj trgovini”, napisao je Tusk.

Cijene neće početi tako brzo padati

Ugovorom se uklanjaju carine za veliku većinu proizvoda kojim trguju Japan i EU, što bi trebalo sniziti cijene i povećati obujam trgovine. No, gdje smo točno tu – mi? Po statistici koju je objavila EU, Hrvatska u Japan izvozi brzovezujući cement, vapenac i vino. Hrvatskih firmi koje izvoze u zemlju izlazećeg sunca ima točno stotinu, a od čega su 83 mala i srednja poduzeća. Zahvaljujući izvozu u Japan u Hrvatskoj se održava 2922 radna mjesta (u cijeloj EU radi se o oko 750 tisuća radnih mjesta).

U trgovini s Japanom, govore podaci EU, Hrvatska je u solidnom plusu, naime, godišnje izvozi robe u vrijednosti od 51 milijun, a uvozi japanskih proizvoda vrijednih 27 milijuna eura. Hrvatski službeni podaci, pak, pokazuju i da je značajan izvoz tune u Japan, na koji godišnje otpada 30-ak milijuna eura. Sve ove brojke bi se, početkom primjene sporazuma, trebale, jasno, značajno povećati.

Ipak, za najprepoznatljiviju japansku robu u Hrvatskoj cijene neće početi tako brzo padati. Naime, za automobile (i kamione) je prijelazno razdoblje do uklanjanja carina osam godina, dok će se televizori uvoziti bez carina šest godina nakon što sporazum stupi na snagu.

Jasmin Klarić
Telegram autor
557 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program