Politika & Kriminal

Otkrivamo: Kuščević je, uz sve milijune i 6+6 naknadu, pokušao od države nažicati još par tisuća kuna mjesečno

U tragičnom raspletu koji smo doznali, Povjerenstvo za sukob interesa nije mu dozvolilo da podeblja budžet

Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Bivšem ministru, aktualnom vijećniku Splitsko-dalmatinske županije i bračke općine Nerežišća, Uskokovom osumnjičeniku i prenamjenjivaču štale, Lovri Kuščeviću, ne daju da podeblja budžet svog domaćinstva za nekoliko tisuća kuna iz javne kase.

To je sukus ove političko-financijske tragedije koju smo otkrili nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo mišljenje u kojem upozoravaju Kuščevića kako, prema Zakonu, ne može istovremeno primati i čuvenu naknadu 6 plus 6 i druge naknade povezane s foteljama u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i regionalne samouprave u kojima sjedi.

Država će mu dati još 146.594,58 kuna

Zrno po zrno, pogača; kuna po kuna, vila na Braču. Kuščević, težak milijune prema imovinskoj kartici, promptno se počeo raspitivati o svojoj financijskoj budućnosti nakon što mu je 22. srpnja istekao zastupnički mandat u Saboru. Samo dan kasnije uputio je Povjerenstvu zahtjev za davanjem mišljenja smije li nakon prestanka mandata prihvatiti zaslužene općinske i županijske naknade.

Može, načelno su rekli iz Povjerenstva, ali “pod uvjetom da ne prima naknadu plaće povodom prestanka obnašanja dužnosti saborskog zastupnika”, istaknuli su pozivajući se na odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa. I tu je nastala nevolja, jer su nam iz Sabora službeno potvrdili kako je Kuščević podnio zahtjev za ostvarivanje te naknade.

Tako će u prvih šest mjeseci (do 22. siječnja) Uskokov osumnjičenik mjesečno primati naknadu od 15.628,29 kuna neto. Dok će od 23. siječnja do 22. srpnja iduće godine primati još pola tog iznosa, 8.804,14 kuna neto. Ukupno u tom razdoblju, dakle, primit će 146.594,58 kuna neto. Takva su pravila.

Poduzetni trgovac čarapama i donjim rubljem

Nekretninskom magu Kuščeviću dilema vjerojatno nije bila teška: naknada za sjednicu u općini Nerežišća iznosi 150 kuna, dok u županijskom vijećničkom mjestu može primati oko 1600 kuna paušalno na mjesečnoj razini plus još toliko dolaznine za svaku sjednicu. Nije za baciti, ali je ipak višestruko manje od dužnosničke naknade koju je već aktivirao.

Kako svaka kuna dobro dođe kada imaš odvjetničke troškove, ovaj poduzetni Bračanin s prethodnim studentskim iskustvom trgovanja čarapama i donjim rubljem na splitskom pazaru, kako smo otkrili prije nekoliko mjeseci, i dalje iznajmljuje svoju vilu koju više od desetljeća nije upisao u katastar. Prije ove turističke sezone, zadnji su u njoj jedno vrijeme boravili policijski službenici. Ne iz razonode, već u sklopu istrage.

Prvi mandat ionako je osvojio s 258 glasova

Dok se čeka da DORH podigne optužnicu u njegovom slučaju, podsjećamo da Kuščevića USKOK u istrazi sumnjiči za poticanje na prouzročenje stečaja i protuzakonito pribavljanje imovinske koristi, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te samu zloporabu položaja i ovlasti.

No kako je do pravomoćne presude, kakva god bila, u ovom slučaju dug put, bivšeg ministra teoretski i praktično ništa ne sprječava da svoju financijsku sigurnost uskoro osigura tamo gdje je politički i počeo – na mjestu općinskog načelnika Nerežišća. Ako se na to odluči iduće godine, lokalna izborna bitka ne bi trebala biti teška: prvi načelnički mandat osvojio je s 258 glasova mještana, drugi s 469, a treći mandat dobio je s čitavih 456 glasova.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu