Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Otkrivamo novu aferu omiljenog Beroševog IT stručnjaka; poslovnom partneru maznuo softver pa ga prodavao

Dobili smo uvid u pravomoćnu sudsku presudu protiv čovjeka čija je firma radila platformu Cijepise

Telegram je dobio uvid u još jedan sudski proces protiv Vinka Kojundžića, odnosno njegove tvrtke Cuspis, ovoga puta one sa sjedištem u Makedoniji. Radi se sporu oko autorskih prava za poznato računalno rješenje u zdravstvenom sektoru.

Upravo je Kojundžić IT stručnjak kojem su prihodi počeli strelovito rasti otkako je Vili Beroš došao u Ministarstvo zdravstva, a njegova kompanija izradila je i potpuno nefunkcionalnu platformu Cijepise. To je Telegramov programer Marko Banušić otkrio nakon što nam je Ministarstvo zdravstva mjesecima odbijalo dati službeni odgovor.

Problematični poslovi Beroševog znanca

Naknadno se ispostavilo da gospodin Kojundžić godinama posluje sa zdravstvenim sustavima u cijeloj regiji. No, iza više njegovih poslova ostali su sudski sporovi. Već smo pisali o suradnji s Gradom Zagrebom nakon koje je Kojundžić odbio platiti 180 tisuća kuna troškova za humanitarnu manifestaciju, no to mu na sudu nije prošlo.

Zatim smo otkrili da se Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar već godinama nateže s Cuspisom na sudu jer tvrde da ih je prevario kod prodaje softverskog rješenja kojim se koriste službe za mikrobiologiju.

U najnovijem procesu za koji smo doznali pravomoćno je dokazano da je Cuspis d.o.o.e.l. iz Skopja, kojeg je također osnovao Kojundžić, kršio autorska prava tvrtki MCS Grupa. U pitanju su prava na računalni program Medicus.net čiji je idejni tvorac bila upravo MCS Grupa.

Što je točno Medicus.net?

Iz MCS Grupe objašnjavaju da je to programsko rješenje (cloud) namijenjeno za rad u liječničkim ordinacijama svih djelatnosti; poliklinikama, domovima zdravlja, bolnicama, klinikama i drugim zdravstvenim ustanovama.

Ono omogućuje, tvrde autori, suradnju različitih djelatnosti te uvid u elektronski zdravstveni karton pacijenata. Svi podaci o pacijentima i njihovim posjetima ordinaciji (povijesti bolesti, nalazi, recepti, uputnice,…) ostaju trajno zapisani u sustavu i liječniku uvijek dostupni.

MCS Grupa radila ga je godinama, da bi 27. srpnja 2007. s Kojundžićem sklopila Ugovor o kupnji programske opreme ”Medicus.net” i E-prescription. Tim ugovorom bili su usuglašeni uvjeti zajedničkog nastupa dvije firme u projektu izgradnje i implementacije integralnog informacijskog sustava u Hrvatskoj. Ugovorom je MCS Grupa zadržala sva autorska prava nad Meducis.net-om.

Tko je vlasnik programa?

Sasvim precizno, Člankom 9. Ugovora između MCS Grupe i Cuspis d.o.o.e.l.-a bilo je propisano: ”Prodavatelj je autor aplikacijskog softverskog paketa i izvornog programa, te pridržava sva moralna i zakonska autorska prava u svezi s istima”.

Unatoč tome, Cuspis d.o.o.e.l. je u više navrata, kako je utvrđeno, to prekršio. Kojundžić je sam nudio programsko rješenje na prodaju, te ga čak i nadograđivao. Zbog toga je MCS Grupa još u siječnju 2012. raskinula s njim ugovor o suradnji.

No, Kojundžić, tvrde, nije prestao kršiti “autorska, moralna i imovinska prava” autora Medicus.net-a. Zbog toga protiv njega na kraju podnose sudsku tužbu, jer se žele zaštititi.

Dokazi protiv Kojundžića

Među dokazima prilažu i jedan Kojundžićev dopis s početka veljače 2012. u kojem se predstavljao kao autor i vlasnik programa Medicus.net. Sudu je pokazana i vizualna razlika između originalnog programa i onoga što je Kojundžić nadogradio.

Sud je pozvao Kojundžićevu tvrtku da se na sve to očituje, no oni se tijekom cijelog postupka nisu pojavili na sudu u Zagrebu. Presuda je izrečena još u studenom 2016., i vrlo brzo je postala pravomoćna.

U više navrata sud je tražio predstavnika Cuspis d.o.o.e.l.-a u Makedoniji. Sudski pozivi samo su se vraćali s adrese u Skopju. Dostava sudskih dokumenata organizirana je i diplomatskim putem. Svi dokumenti prevedeni su na makedonski jezik. No, ni od Kojundžića ni od njegovog makedonskog direktora ni traga ni glasa.

MCS Grupa ne želi o Cuspisu

U konačnici je, prije nekoliko dana, nakon više neuspješnih i dugotrajnih pokušaja, Trgovački sud u Zagrebu izvjesio presudu protiv Cuspis d.o.o. e.l.-a na elektronsku sudsku oglasnu ploču. Tako je sada i formalno okončan ovaj postupak u kojem je sud Kojundžiću naložio da prestane kršiti autorska prava poslovnih partnera.

Tvrtku MCS Grupa zamolili smo za komentar ovog višegodišnjeg spora s Kojundžićem, no poručili su kratko da nemaju praksu komentirati u javnom prostoru poslovne odnose i događaje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više